Urodzinowy tort borówkowy

Życie toczy się od okazji do okazji. Okrągłe urodziny męża za nami. Prezenty podarowane, policzki wycałowane, a tort rozkrojony. Co by tu wymyślić na Anny...?

Tort borówkowy w kształcie serca
Składniki: 
Biszkopt:
  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki krupczatki
  • łyżeczka proszku dopieczenia
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
Żelatyna:
  • 1 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
Masa borówkowa:
  • 30 dag borówek
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie galaretki owocowej
Masa śmietanowa:
  • 200 g śmietany 30%
  • 600 g naturalnego, gęstego serka homo
  • 5 łyżek cukru pudru 
Bita śmietana do zdobienia (opcja)
  • 100 g śmietany 30 %
  • 100 g naturalnego, gęstego serka homo
  • 2 łyżki cukru pudru
Rozmiar tortownicy 27 cm

Kształt serca

Na papierze do pieczenia odrysować okrąg, posługując się wyjmowalnym spodem tortownicy, w której później upieczemy biszkopt. W okręgu narysować serce, wyciąć je i wykorzystać jako szablon do wykrawania kształtu serca w biszkopcie.

Biszkopt

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę i dokładnie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie dołożyć co całości i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Piec ok 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjąć, kiedy biszkopt będzie jasno brązowy i „na sucho” przejdzie test drewnianego patyczka. Biszkopt zostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu odkroić boki od tortownicy. Wyjąć z blachy i używając papierowego szablonu wyciąć serce. Placek przeciąć na 3 część i każdy blat nasączyć naparem słabej, posłodzonej herbaty.

Żelatyna:

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.

Masa borówkowa

Borówki zmiksować, dodać cukier, zagotować i wsypać galaretkę. Zostawić do wystygnięcia. Dodać masę śmietanową (patrz akapit niżej). Przed smarowaniem włożyć masę do lodówki, żeby zaczęła tężeć.

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać serki homogenizowane. Delikatnie wlać chłodną żelatynę. Pomieszać i podzielić na 2 części, z których jedną dodać do masy borówkowej.

Przekładanie

Pierwszą warstwę posmarować masą borówkową, docisnąć ją biszkoptem. Na biszkopt wyłożyć masę śmietanową i przykryć kolejną warstwą biszkoptu. Całość (boki i wierzch) wysmarować masą borówkową, która zyska swoją właściwą konsystencję w lodówce. Boki tortu można obsypać okruszkami z resztek po wykrawaniu serca. Na górze ułożyć świeże owoce i ewentualnie bitą śmietanę (składniki podałam wyżej jako opcja). Tort włożyć na noc do lodówki, gdzie całość stężeje i stanie się idealnie jednolita. Tort można wówczas, bez obaw, przełożyć na paterę, by mógł cieszyć zarówno podniebienie jak i oczy.

Średnia: 5 (głosów: 2)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Jadłam, więc z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że jest doskonałe, zarówno w kwestii wizualnej jak i smakowej ;-)