Życie toczy się od okazji do okazji. Okrągłe urodziny męża za nami. Prezenty podarowane, policzki wycałowane, a tort rozkrojony. Co by tu wymyślić na Anny...?

- 6 jaj
- szklanka cukru
- szklanka mąki krupczatki
- łyżeczka proszku dopieczenia
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 30 dag borówek
- 3 łyżki cukru
- opakowanie galaretki owocowej
- 200 g śmietany 30%
- 600 g naturalnego, gęstego serka homo
- 5 łyżek cukru pudru
- 100 g śmietany 30 %
- 100 g naturalnego, gęstego serka homo
- 2 łyżki cukru pudru
Kształt serca
Na papierze do pieczenia odrysować okrąg, posługując się wyjmowalnym spodem tortownicy, w której później upieczemy biszkopt. W okręgu narysować serce, wyciąć je i wykorzystać jako szablon do wykrawania kształtu serca w biszkopcie.
Biszkopt
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę i dokładnie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie dołożyć co całości i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Piec ok 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjąć, kiedy biszkopt będzie jasno brązowy i „na sucho” przejdzie test drewnianego patyczka. Biszkopt zostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu odkroić boki od tortownicy. Wyjąć z blachy i używając papierowego szablonu wyciąć serce. Placek przeciąć na 3 część i każdy blat nasączyć naparem słabej, posłodzonej herbaty.
Żelatyna:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.
Masa borówkowa
Borówki zmiksować, dodać cukier, zagotować i wsypać galaretkę. Zostawić do wystygnięcia. Dodać masę śmietanową (patrz akapit niżej). Przed smarowaniem włożyć masę do lodówki, żeby zaczęła tężeć.
Masa śmietanowa
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać serki homogenizowane. Delikatnie wlać chłodną żelatynę. Pomieszać i podzielić na 2 części, z których jedną dodać do masy borówkowej.
Przekładanie
Pierwszą warstwę posmarować masą borówkową, docisnąć ją biszkoptem. Na biszkopt wyłożyć masę śmietanową i przykryć kolejną warstwą biszkoptu. Całość (boki i wierzch) wysmarować masą borówkową, która zyska swoją właściwą konsystencję w lodówce. Boki tortu można obsypać okruszkami z resztek po wykrawaniu serca. Na górze ułożyć świeże owoce i ewentualnie bitą śmietanę (składniki podałam wyżej jako opcja). Tort włożyć na noc do lodówki, gdzie całość stężeje i stanie się idealnie jednolita. Tort można wówczas, bez obaw, przełożyć na paterę, by mógł cieszyć zarówno podniebienie jak i oczy.
Odpowiedzi
Jadłam, więc z czystym
Jadłam, więc z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że jest doskonałe, zarówno w kwestii wizualnej jak i smakowej ;-)