Dopiero się pojawiły, a już się boję, że zaraz znikną. Pod naciskiem rodziny, przetwarzam truskawki na różne sposoby. Koktajle, placki ucierane i te z galaretką. Ale nie z taką zwyczajną z galaretką. Skuście się na ten placek, bo z mrożonych truskawek, to nie będzie to samo.

Biszkopt czekoladowy (porcja na dużą tortownicę, ok 32 cm)
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej (krupczatki)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3 szklanki mleka
- kostka masła
- 2 budynie śmietankowe
- cukier do smaku (około 3-4 łyżki, wedle upodobań)
- 4 szklanki zmiksowanych truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
Dodatkowo
- kilka truskawek do ułożenia na biszkopcie
Biszkopt
Białka ubić na sztywno z cukrami i szczyptą soli. Do białek dodać żółtka i ponownie wymiksować. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Łyżką wymieszać mąkę z całą resztą i przełożyć do tortownicy, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut. Biszkopt należy sprawdzić patyczkiem. Jeśli ciasto klei się do drewienka, to oznacza, że jeszcze wymaga "suszenia". Gotowy biszkopt pozostawić jeszcze na 15 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Gotowy biszkopt odciąć od obręczy tortownicy. Pozostałe części ciasta dodawać z założoną obręczą.
Masa budyniowa
2 szklanki mleka zagotować. W pozostałej ilości mleka rozpuścić budyń, dodać cukier i wlać do gotującego mleka. Ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło pokrojone w kostkę i mieszać do rozpuszczenia, już nie gotując.
Mus truskawkowy
Zmiksowane owoce przełożyć do garnka i zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki, dodać ewentualnie cukier (jeśli truskawki są kwaśne) i rozmieszać. Mus zostawić do wystudzenia.
Na biszkopcie ułożyć pokrojone w ćwiartki truskawki. Na truskawki wyłożyć gorący budyń i rozsmarować dokładnie na całej objętości biszkoptu. Kiedy mus truskawkowy zacznie tężeć wylać go na wystudzony i zastygnięty budyń, i dokładnie rozsmarować. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki, a nawet na całą noc
Odpowiedzi
Robilam ciasto, wyglada
Robilam ciasto, wyglada przepieknie... ale konsystencja budyniu jest fatalna. Robialam DOKLADNIE wg. przepisu
( Masa budyniowa:
3 szklanki mleka, kostka masla, 2 budynie śmietankowe, cukier do smaku (około 3-4 łyżki, wedle upodobań)..
Czegos brakuje lub proporcje sa zle, ciasto bardzo ciezko sie kroi bo budyn wyplywa z pod warstwy truskawek!
Wydaje mi się, że wszystko w
Wydaje mi się, że wszystko w przepisie jest jak należy, ale korci mnie, żeby zrobić znów to ciasto i sie upewnić. Dam znać, jak upiekę. Pozdrawiam, Anka
A może dla pewności dodać
A może dla pewności dodać trzy budynie? Piszcie jak wam wyszło ciasto, bo muszę zrobić;-)
Nie robiłam jeszcze w tym
Nie robiłam jeszcze w tym sezonie. Boję się, że po dodaniu 3 paczek budyniu, za bardzo czuć będzie mąkę! Z dwoma budyniami robię też krówkę, nie rozjeżdża się! Powodzenia :)
zastanawiam się tylko czy nie
zastanawiam się tylko czy nie zaistniała pomyłka odnośnie ilości mąki ,bo zamiast biszkopt to chyba wyjdzie omlet :)
Zamiast omleta, proszę bardzo
Zamiast omleta, proszę bardzo, taki piękny biszkopt wyszedł:) W lodówce studzi się placek, zalany już budyniem. Truskawki z galaretką czekają na swoją kolej. Wkrótce zdjęcia z gotowca:)
ja właśnie go robię:) ciasto
ja właśnie go robię:) ciasto jest w piekarniku ,budyń się gotuje truskawki zmiksowane mam nadzieje, że wyjdzie mi taki jak tobie,ale o tym powiadomię jutro :) pozdrawiam
Moje ciasto wyszło idealnie.
Moje ciasto wyszło idealnie. Biszopt pulchny, masa budyniowa zastygła, dobrze się kroi, co widać na załączonym zdjęciu. A Tobie, Edi?
No właśnie go zrobiłam,
No właśnie go zrobiłam, biszkopt super, mus super, ale z przykrością muszę stwierdzić że budyń mi się rozpłynął, ale ja wybredna nie jestem, bo ogólnie ciasto pyszne na pewno go jeszcze raz zrobię na weekend. Tylko tym razem zrobię gęstszy budyń :)
A do tego czasu potestuje trochę twoich innych przepisów jeśli pozwolisz :)
Pozdrawiam
Ten placek zawsze robię tak
Ten placek zawsze robię tak samo, masę budyniową do krówki też, dobrze się kroi, zawsze tak samo. Dlaczego niektóym nie wychodzi? - nie mam pojęcia! No i nie mam jednego ulubionego budyniu, robię z różnych. Pozdrawiam serdecznie :)
dziś moja młodsza córka
dziś moja młodsza córka kończy podstawówkę i tradycje mamy taka że na koniec roku idziemy do jakieś kawiarenki ,ale tym razem zakończenie nie pokrywa się z zakończeniem starszej córki wiec obie poprosiły abym znów zrobiła to ciasto i zrobiłam tyle że budyń zrobiłam sama i jak zwykle nie zawiódł mnie przepis prosty i nie zawodny
1l mleka ,kostka margaryny 1szkl mąki krupczatki 1\2 szkl cukru i cukier waniliowy i 2 żółtka nie ma opcji aby nie wyszedł
Pięknie, wykorzystam :)
Pięknie, wykorzystam :) dzięki
Moim zdaniem konsystencja
Moim zdaniem konsystencja budyniu zależy od masła, jest różnica czy doda się mix masła z margaryną, czy masło 82%, czy 200g czy 250g :-)
Ja dodaję jeszcze do budyniu
Ja dodaję jeszcze do budyniu po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, bo też zawsze wychodził za rzadki. Ewentualnie czasem ratuję jeszcze żelatyną (np. przy kremówce papieskiej). Wtedy budyń jest taki >galaretkowaty<. Pozdrawiam.
A ciasto jest mniam..... Dawno tak pysznego nie jadłam...
Zrobiłam ciasto Pyszne Z masą
Zrobiłam ciasto Pyszne Z masą budyniowa ok ładnie się zsiadla i dobrze się kroi zrobiłam według przepisu. myślę że do musu można dodać agar zamiast galaretek
A ta kostka masła to powinna
A ta kostka masła to powinna być 200 czy 250 gramowa???
200 g :)
200 g :)
Do budyniu proponuję dodać 1
Do budyniu proponuję dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej a do biszkoptu 1 łyżkę mąki pszennej mniej