Ciasto budyniowe z musem truskawkowym

Dopiero się pojawiły, a już się boję, że zaraz znikną. Pod naciskiem rodziny, przetwarzam truskawki na różne sposoby. Koktajle, placki ucierane i te z galaretką. Ale nie z taką zwyczajną z galaretką. Skuście się na ten placek, bo z mrożonych truskawek, to nie będzie to samo.

Ciasto budyniowe z musem truskawkowym
Składniki: 

Biszkopt czekoladowy (porcja na dużą tortownicę, ok 32 cm)

  •     5 jajek
  •     5 łyżek mąki pszennej (krupczatki)
  •     łyżka mąki ziemniaczanej
  •     szklanka cukru
  •     łyżeczka proszku do pieczenia
  •     2 łyżki kakao
  •     cukier waniliowy
  •     szczypta soli
Masa budyniowa
  • 3 szklanki mleka
  • kostka masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier do smaku (około 3-4 łyżki, wedle upodobań)
Mus truskawkowy z galaretką
  • 4 szklanki zmiksowanych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe

Dodatkowo

  • kilka truskawek do ułożenia na biszkopcie

Biszkopt

Białka ubić na sztywno z cukrami i szczyptą soli. Do białek dodać żółtka i ponownie wymiksować. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Łyżką wymieszać mąkę z całą resztą i przełożyć do tortownicy, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut. Biszkopt należy sprawdzić patyczkiem. Jeśli ciasto klei się do drewienka, to oznacza, że jeszcze wymaga "suszenia". Gotowy biszkopt pozostawić jeszcze na 15 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Gotowy biszkopt odciąć od obręczy tortownicy. Pozostałe części ciasta dodawać z założoną obręczą.

Masa budyniowa

2 szklanki mleka zagotować. W pozostałej ilości mleka rozpuścić budyń, dodać cukier i wlać do gotującego mleka. Ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło pokrojone w kostkę i mieszać do rozpuszczenia, już nie gotując.

Mus truskawkowy

Zmiksowane owoce przełożyć do garnka i zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki, dodać ewentualnie cukier (jeśli truskawki są kwaśne) i rozmieszać. Mus zostawić do wystudzenia.

Na biszkopcie ułożyć pokrojone w ćwiartki truskawki. Na truskawki wyłożyć gorący budyń i rozsmarować dokładnie na całej objętości biszkoptu.  Kiedy mus truskawkowy zacznie tężeć wylać go na wystudzony i zastygnięty budyń, i dokładnie rozsmarować. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki, a nawet na całą noc

Ten przepis zrobili:

Średnia: 4.3 (głosów: 7)

Odpowiedzi

Portret użytkownika dorotaZach

Robilam ciasto, wyglada przepieknie... ale konsystencja budyniu jest fatalna. Robialam DOKLADNIE wg. przepisu
( Masa budyniowa:
3 szklanki mleka, kostka masla, 2 budynie śmietankowe, cukier do smaku (około 3-4 łyżki, wedle upodobań)..
Czegos brakuje lub proporcje sa zle, ciasto bardzo ciezko sie kroi bo budyn wyplywa z pod warstwy truskawek!

Portret użytkownika anka

Wydaje mi się, że wszystko w przepisie jest jak należy, ale korci mnie, żeby zrobić znów to ciasto i sie upewnić. Dam znać, jak upiekę. Pozdrawiam, Anka

Portret użytkownika Hanka

A może dla pewności dodać trzy budynie? Piszcie jak wam wyszło ciasto, bo muszę zrobić;-)

Portret użytkownika anka

Nie robiłam jeszcze w tym sezonie. Boję się, że po dodaniu 3 paczek budyniu, za bardzo czuć będzie mąkę! Z dwoma budyniami robię też krówkę, nie rozjeżdża się! Powodzenia :)

Portret użytkownika edi 74

zastanawiam się tylko czy nie zaistniała pomyłka odnośnie ilości mąki ,bo zamiast biszkopt to chyba wyjdzie omlet :)

Portret użytkownika anka

Zamiast omleta, proszę bardzo, taki piękny biszkopt wyszedł:) W lodówce studzi się placek, zalany już budyniem. Truskawki z galaretką czekają na swoją kolej. Wkrótce zdjęcia z gotowca:)

Portret użytkownika edi74

ja właśnie go robię:) ciasto jest w piekarniku ,budyń się gotuje truskawki zmiksowane mam nadzieje, że wyjdzie mi taki jak tobie,ale o tym powiadomię jutro :) pozdrawiam

Portret użytkownika anka

Moje ciasto wyszło idealnie. Biszopt pulchny, masa budyniowa zastygła, dobrze się kroi, co widać na załączonym zdjęciu. A Tobie, Edi?

Portret użytkownika edi74

No właśnie go zrobiłam, biszkopt super, mus super, ale z przykrością muszę stwierdzić że budyń mi się rozpłynął, ale ja wybredna nie jestem, bo ogólnie ciasto pyszne na pewno go jeszcze raz zrobię na weekend. Tylko tym razem zrobię gęstszy budyń :)
A do tego czasu potestuje trochę twoich innych przepisów jeśli pozwolisz :)
Pozdrawiam

Portret użytkownika anka

Ten placek zawsze robię tak samo, masę budyniową do krówki też, dobrze się kroi, zawsze tak samo. Dlaczego niektóym nie wychodzi? - nie mam pojęcia! No i nie mam jednego ulubionego budyniu, robię z różnych. Pozdrawiam serdecznie :)

Portret użytkownika edi74

dziś moja młodsza córka kończy podstawówkę i tradycje mamy taka że na koniec roku idziemy do jakieś kawiarenki ,ale tym razem zakończenie nie pokrywa się z zakończeniem starszej córki wiec obie poprosiły abym znów zrobiła to ciasto i zrobiłam tyle że budyń zrobiłam sama i jak zwykle nie zawiódł mnie przepis prosty i nie zawodny
1l mleka ,kostka margaryny 1szkl mąki krupczatki 1\2 szkl cukru i cukier waniliowy i 2 żółtka nie ma opcji aby nie wyszedł

Portret użytkownika anka

Pięknie, wykorzystam :) dzięki

Portret użytkownika Paula

Moim zdaniem konsystencja budyniu zależy od masła, jest różnica czy doda się mix masła z margaryną, czy masło 82%, czy 200g czy 250g :-)

Portret użytkownika Karolina

Ja dodaję jeszcze do budyniu po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, bo też zawsze wychodził za rzadki. Ewentualnie czasem ratuję jeszcze żelatyną (np. przy kremówce papieskiej). Wtedy budyń jest taki >galaretkowaty<. Pozdrawiam.
A ciasto jest mniam..... Dawno tak pysznego nie jadłam...

Portret użytkownika Asks

Zrobiłam ciasto Pyszne Z masą budyniowa ok ładnie się zsiadla i dobrze się kroi zrobiłam według przepisu. myślę że do musu można dodać agar zamiast galaretek

Portret użytkownika atni

A ta kostka masła to powinna być 200 czy 250 gramowa???

Portret użytkownika anka

200 g :)

Portret użytkownika robert

Do budyniu proponuję dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej a do biszkoptu 1 łyżkę mąki pszennej mniej