Tort cappuccino

Dziś obalam mit jakoby pieczenie tortów było mozolne i czasochłonne. Istnieją przepisy, które nie wymagają wielogodzinnego ucierania, kręcenia, podgrzewania i wałkowania. A efekty są zadowalające, prawda Alu?

Tort cappuccino
Składniki: 

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • szklanka mąki krupczatki
  • łyżka oliwy
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia biszkoptu słaba, słodzona herbata oraz nalewka malinowa lub inny ulubiony alkohol (kilka łyżek).

Krem:

  • 400 ml śmietany 30% (chłodzonej co najmniej kilka godzin w lodówce)
  • 400 g gęstego serka homo naturalnego, może być serek mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1-1,5 szklanki sypkiej kawy cappuccino

Ewentualnie tarta czekolada do posypania.

Biszkopt:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli i łyżkami dodawać do masy. Całość pomieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Spód tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Aby sprawdzić czy biszkopt jest gotowy należy wsunąć do niego patyczek. Jeśli ciasto nie klei się do drewienka, oznacza to, że jest gotowe. Biszkopt studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Chłodny placek wyjąć z tortownicy i przekroić na dwa blaty. Każdy blat nasączyć niezbyt mocną, słodką herbatą. Mój biszkopt nasączyłam dodatkowo nalewką malinową.

Masa cappuccino:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać ją do serka. Na końcu wsypać kawę i wszystko delikatnie wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Najpierw posmarować pierwszy placek, a następnie przykryć go drugim. Górę i boki także wysmarować masą. Zdobić dowolnie, np tarta czekolada, najlepiej tuż przed podaniem, ponieważ masy śmietanowe nie są wytrzymałe. Brak zdobień też ma swój urok. Tort włożyć na kilka godzin do lodówki.

Ten przepis zrobili:

Średnia: 5 (1 vote)