Tort ze śliwkami

Torcik śliwkowy nie jest typowym tortem. Nie przytłacza tłustymi masami i nie stresuje pieczeniem kapryśnego biszkoptu. Wychodzi za pierwszym razem. Nieufnym, radzę biec na stragany po ostatnie śliwki, aby przekonać się o szczerości wyznania.

Tort ze śliwkami
Składniki: 
  • 4 jaja
  • 750 ml mleka
  • 100 g masła
  • szklanka mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyża kakao
  • 9 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g śliwek, z których łatwo odchodzi pestka
  • budyń waniliowy
  • budyń czekoladowy
  • 400 g serka homo naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 0.5 l smietany 30% - schłodzonej
  • galaretka agrestowa

Odmierzyć 5 łyżek cukru i utrzeć z miękkim masłem na jednolitą masę. Dodać 2 jaja, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mąkę pszenną, proszek i kakao, pomieszać mikserem. Blachę o średnicy około 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto i wyrównać.

Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i wypestkować. Tak przygotwane owoce, jeden obok drugiego ułożyć na cieście przygotowanym do pieczenia.

Ugotować budyń  z dodatkiem mąki ziemniaczanej  i 4 łyżkami cukru. Mąkę i cukier należy dodać do proszku, który rozpuszczamy w mleku. Gorącym budyniem zalewamy owoce.

Serek homogenizowany miksujemy z dwoma żółtkami, budyniem czekoladowym (sam proszek) oraz z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z resztą masy. Całość należy od tego momentu mieszać już ręcznie. Gotową masę należy przełożyć na warstę budyniową. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec w nim placek około 50 minut. Gotowy placek wyjąć z piekarnika, aby wystygł.

Przygotować szklankę gorącej wody, w niej rozpuścić galaretkę agrestową. Schłodzić, na przykład w zimnej kąpieli. Schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywno, kiedy śmietanka jest ubita, deliktnie wlać chłodną galaretkę, używać miksera na najsłabszych obrotach. Gotową masę kremową wyłożyć na wystudzony placek i wyrównać.

Średnia: 5 (1 vote)