Torcik migdałowy z kremem jajeczno-maślanym

Jednak coś w tym jest, że kobiety są zmienne. Grudzień na blogu miał być przygotowaniem do Wigilii i Świąt. Ale w piątek robiąc zakupy, natknęłam się na mielone migdały. Kupiłam, bo ten produkt nie należy do stałego asortymentu mojego sklepu. A jak kupiłam to wykorzystać musiałam, taka przedświąteczna dygresja.

 

Torcik migdałowy z kremem jajeczno maślanym
Składniki: 

Biszkopt migdałowy

  • 6 jaj
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zmielonych migdałów
  • szczypta soli

Krem jajeczno-maślany

  • 4 żółtka
  • łyżka mleka
  • 100 g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • kostka masła (200 g)

Krem śmietankowy

  • 200 ml schłodzonej śmietany 30 %
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • 5 łyżek wrzącej wody
  • 200 g serka naturalnego homo (gęstego)

Czekolada do polania

  • tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • kilka łyżek mleka

Migdały do posypania

  • 100 - 150 g siekanych migdałów lub płatków migdałowych

Biszkopt migdałowy

Jaja utrzeć z cukrem. Dodać migdały, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i partiami dodawać do masy migdałowej, mieszać delikatnie. Masa migdałowa jest dość zbita, ale w końcu przyjmuje pianę z białek. Spód tortownicy o wymiarach ok 20 cm (moja była większa i tort był niewysoki, ale też niekarłowaty) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec 30-40 minut aż biszkopt "wyschnie". Wyłączyć piekarnik jeśli ciasto nie klei się do patyczka. Zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Przekroić na 2 krążki. Nasączyć słabą, posłodzoną herbatą.

Krem jajeczno - maślany

Podczas, gdy w piekarniku piecze się biszkopt, można przygotować krem jajeczno-maślany. Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier kryształ i cukier waniliowy, wbić żółtka i podgrzewać na bardzo słabym płomieniu, nie przerywając mieszania. Do mieszania najlepsza jest trzepaczka. Krem doprowadzić do zagotowania i wkroić plastry masła i znów doprowadzić do wrzenia. Kiedy masło w całości się roztopi, odstawić z ognia i schłodzić. Podczas studzenia masa gęstnieje.

Krem śmietanowy

Do wrzątku wsypać żelatynę, dokładnie i energicznie pomieszać, zostawić do ostudzenia i całkowitego rozpuszczenia. Przechowywaną, co najmniej 12 godzin, w chłodziarce śmietanę ubić z cukrem pudrem. Delikatnie, łyżką dodać serek homo i rozpuszczoną chłodną żelatynę.

Migdały

Wrzucić na patelnię i na wolnym ogniu, uprażyć czyli doprowadzić do delikatnego zbrązowienia.

Czekolada do polania

Do rondelka wlać mleko, dodać połamaną czekoladę i na małym ogniu doprowadzić ją do rozpuszczenia, wystudzić.

Przełożenie tortu

Na pierwszy blat wyłożyć wystudzony krem jajeczny, przykryć go drugim blatem. Wierzch i boki wysmarować kremem śmietanowym. Na krem wysypać migdały i polać je chłodną czekoladą. Włożyć na noc do lodówki.

Ten przepis zrobili:

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Małgosia Fremel

Torcik jak najbardziej na czasie...
to może być jeden z wypieków świątecznych...
wygląda imponująco moja droga i już mi ślinka cieknie...:)

Portret użytkownika anka

Jak zwykle masz rację, Kuzynko:) dzięki

Portret użytkownika Ania Krok

To mój pierwszy tort w życiu, ale wyszedł idealny!! Odrobinę zmodyfikowałam przepis: nie zagotowałam z obawy przed powstaniem jajecznicy kremu jajecznego przed dodaniem masła i zmniejszyłam do 100 gram ilość serka homogenizowanego. Pozdrawiam i dziękuje!!

Portret użytkownika anka

Dzięki za dobre wiadomości:) pozdrawiam migdałowo:)
Anka