Taki, oto tort upiekłam córce na jej trzecie urodziny. Choć wersja z 17 marca, była debiutancką, bez prób i testów, wyszła znakomicie. Było też drugie wydanie, poprawione, dla gości spóźnionych i tym razem moja kuchenna ręka sięgnęła absolutu. Przepis, prawie całkiem autorski, uważam za wielce udany. Mam już pierwsze zamówienie na ten tort, od jednego ciastkojada, który wpisał ten wypiek na listę dziesięciu najlepszych ciast. A placków, w swoim życiu, trochę zjadł.
Biszkopt
- 6 jaj
- szklanka cukru
- szklanka mąki krupczatki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka oleju
Masa jogurtowa o smaku truskawkowym
- kilka sztuk truskawek, ok 150 g (poza sezonem mrożone)
- 2 serki mascarpone po 25 dag
- 200 g śmietany 30% (schłodzonej)
- 4 łyżki cukru pudru
Biała czekolada
- kostka masła
- 1/3 szklanki wody
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka w proszku
Zdobienie
- kilkanaście sztuk bez
Przygotowanie biszkoptu
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wymieszać robotem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i przełożyć do masy. Połączyć całość mieszając delikatnie łyżką. Spód tortownicy (średnica 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać płynne ciasto i włożyć na ok 40 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, upewnić się drewnianym patyczkiem, że biszkopt się do niego nie klei. Gotowe ciasto pozostawić w wyłączony i uchylonym piekarniku, do wystygnięcia. Odkroić boki biszkoptu od blachy, a następnie wyjąć go z blachy. Przeciąć na 3 blaty, a każdy z nich nasączyć słabą herbatą z cukrem.
Przygotowanie masy jogurtowej
Serki przełożyć do miski. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać do serków i pomieszać. Truskawki zblendować i powoli dodawać do białej masy. Truskawki należy wlewać do masy ostrożnie, żeby zbytnio nie rozrzedziły serków. Najlepiej dodawać po kilka łyżek, mieszać i ewentualnie dodawać jeszcze.
Biała czekolada
Do rondelka włożyć masło, wlać wodę, wsypać cukier i topić na wolnym ogniu. Kiedy składniki połączą się (trzeba mieszać) wyłączyć palnik i wsypać mleko w proszku. Masę trzeba dokładnie połączyć, na gładko. Najlepiej użyć trzepaczki.
Przełożenie tortu
Biszkopt, na niego wylać gorącą białą czekoladę (biszkopt można otulić obręczą z tortownicy na czas wylewania i zastygania białej czekolady), na czekoladę położyć kolejny krążek, i posmarować go połową masy. Na masę wyłożyć ostatni krążek i całość, tzn górę i boki wysmarować resztą masy. Włożyć na noc do lodówki. Torcik można przyzdobić małymi bezami, na kilka godzin przed podaniem tortu. Zbyt długie stykanie się bez z masą spowoduje ich rozmoknięcie.
Odpowiedzi
I jak zwykle zeżarty bez
I jak zwykle zeżarty bez mojego udziału...
Anka zołza właśnie taka
Wiecznie narobi mi smaka
Na torciki, wypieki, pyszności
Dlaczego nie jestem na jej liście gości?
Czy ja za dużo zjadam?
Może zbyt wiele wymagam?
Nie wiem, lecz wkrótce się zamelduję
I całą spiżarkę jej opędzluję
Ej Doroto, małpo jedna,nazbyt
Ej Doroto, małpo jedna,
nazbyt często bywasz wredna.
Mało razy Cię karmiłam?
I nalewką napoiłam?
O racuchach zapomniałaś?
Tagliatelle też wsuwalaś!
I mężowi przyrządziłaś,
co się u mnie nauczyłaś.
A na liście moich gości,
co zjadają me pyszności,
jesteś zaraz po mej dziatwie,
roczny bloczek Ci załatwię!
No cóż, wierszem nie umiem,
No cóż, wierszem nie umiem, ale zwykłą prozą pozwolę sobie napisać opinię o powyższym torcie.
WYŚMIENITY!!!
Lekki, puszysty, słodziutki wystarczająco i pysznie malinowy;-)
Kolejny tort Ani, który trafia na moją listę ulubionych:-)
Moje Panie ukochane -Aniu i
Moje Panie ukochane -Aniu i Dorotko złota!
Właśnie idzie mi ochota
na pichcenie i pieczenie,
lecz figurę nad to cenię!
Wolę więc, chociaż ze smutkiem
napić się kieliszek wódki,
lub troszeczkę naleweczki
tej z przepisu od Aneczki !.
Dziś Agatko Ci zrymuję,bo bez
Dziś Agatko Ci zrymuję,
bo bez tego pustkę czuję.
Nie odmawiaj se słodkości,
w imię jakiejś tam gibkości.
Dobre ciacho, czekolada
słodki akcent życiu nada.
No, a wódka jest do bani.
Wpadnij na nalewkę Ani.
czekam....
czekam....