Torcik rabarbarowy

Nie wiem, co we mnie wstąpiło. Lipiec jest pod znakiem wypieków, ale trudno się powstrzymać, gdy na działce gałęzie uginają się od borówek, a na placyku, dostępne wszystko to, co zimą tylko mrożone. Korzystam, piekę i częstuję kogo mogę, bo sama nie podołam. Ciasto rabarbarowe, jest cudowne na upały, takie słodko-kwaśne chłodzenie.

Tort rabarbarowy
Składniki: 

Biszkopt:

  • szklanka mąki krupczatki
  • szklanka cukru
  • 6 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka oliwy
  • słaba herbata z cukrem do ponczowania

Masa rabarbarowa:

  • ok 1,5 kg rabarbaru
  • cukier do smaku (u mnie 8 łyżek)
  • 2 galaretki agrestowe

Lukier:

  • kilka łyżek cukru pudru z kilkoma łyżkami przegotowanej wody
     
  • 100 g płatków migdałowych do zdoienia wierzchu tortu

     

Biszkopt (tortownica o średnicy 26 cm) :

Żółtka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę i zamieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do całości. Delikatnie wymieszać łyżką. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wylać masę i wyrównać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec ok 45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy próba drewnianego patyczka wychodzi na sucho.

Masa:

Rabarbar obrać, pokroić i wrzucić na patelnię. Prażyć, mieszając, aby nie przywarł. Dodać cukier. Kiedy rabarbar zmięknie, zmielić go blenderem. Do gorącego rabarbaru wsypać galaretki i wymieszać.

Przekładanie:

Wystudzony biszkopt przekroić na 2 krążki, nasączyć słabą herbatą z cukrem i wysmarować masą rabarbarową. Nałożyć drugi krążek ciasta, wyłożyć na niego resztę masy i wyrównać.

Zdobienie:

Przygotować gęsty lukier wlewając powoli wodę do cukru, niedbale pomazać nim wierzch i boki tortu. Górę posypać prażonymi płatkami migdałowymi (płatki wysypać na patelnię i na wolnym ogniu przypiekać aż delikatnie zbrązowieją). Rabarbarowca włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień cudownie się kroi. W tym placku, kwaśny jest dominującym smakiem, ale przecież w upały o to chodzi.

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Jurek Konstanty_1

pychota!!! - odpoczynek od przesadnych słodkości ze sklepowych półek :)