Placki dyniowo-marchewkowe

To był jeden z tych obiadów, które powstały z tak zwanego niczego. Wszystko miałam w swoich zapasach. Placki wyszły przepyszne, jedynie córka miała inne zdanie.

Placki dyniowo-marchewkowe
Składniki: 

Placki

  • 60 dag dyni tj ćwiartka niedużej sztuki

  • 2 marchewki (raczej większe)

  • 2 jaja (w razie potrzeby dodać trzecie)

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 4 łyżki otrąb pszennych

  • sól do smaku

  • pieprz ziołowy do smaku

Sos czosnkowy

  • mały jogurt naturalny

  • kilka łyżek śmietany

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz do smaku

  • pieprz ziołowy

Dynię i marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Warzywa delikatnie posolić, odstawić na chwilę. Następnie odcisnąć nadmiar soku. Dodać mąkę, otręby, jaja i przyprawić.

Placki smażyć na oleju, w podobny sposób jak placki ziemniaczane tj. nabierać łyżką masę i kłaść na rozgrzany tłuszcz, następnie nieco wyrównać, tworząc owal lub okrąg. Smażyć z obu stron na rumiany kolor.

Do placków świetnie pasuje sos czosnkowy. Należy zmieszać jogurt, śmietanę, czosnek i przyprawy. Placki najlepiej jeść na ciepło, posmarowane sosem. Wierzch można posypać natką pietruszki.

Średnia: 5 (głosów: 3)