Aby uciąć spekulacje, że niby Anka w garnkach zapadła w zimowy sen, przedstawiam mój ostatni kulinarny wynalazek. Prawdopodobnie kaszę jaglaną przerobiono już w każdy sposób. Mnie od dawna chodziły po głowie placki właśnie z tej kaszy. A kiedy w sklepie, wzrokiem namierzyłam jarmuż, wszystko stało się jasne. Dzieci wolą zajadać jaglaną z klasycznymi bitkami wieprzowymi (tak, w naszym w domu jemy świnię, co zrobić?). Seniorzy, czyli mąż i ja, uwielbiamy smażyć placki właśnie z tą kaszą. I kiedy dzieci wyjechały na ferie, placuszki jedliśmy na śniadanie, obiad i kolację.
- szklanka kaszy jaglanej
- 20 dag sera białego
- 10 dag liści jarmużu
- jajo
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenie
- bułka do obtoczenia
Kaszę przesypać na sitko, wypłukać pod bieżąca wodą, przelać wrzątkiem. Zalać dwiema szklankami wody i lekko osoloną, gotować do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Jarmuż umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić i wrzucić na patenię z rozgrzanym olejem. Do jarmużu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Kilka minut podsmażyć, jarmuż zmięknie, podobnie jak szpinak.
Do ugotowanej kaszy dodać biały ser i rozdrobnić go widelcem. Dodać jarmuż, jajko, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Z masy formować niewielkie placuszki, obtoczyć je delikatnie w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej. Ponieważ placki nie są zbyt zwarte, należy robić to delikatnie. Smażyć z obu stron, ale przekładać na druga stronę, dopiero wówczas, kiedy pierwsza odpowiednio się zarumieni. Przekładać dwoma widelcami lub taką łopatką, która nie narazi na rozpad nasze placuszki. Z patelni przekładać je na ręcznik papierowy, aby pozbyć sie nadmiaru tłuszczu.
Odpowiedzi
Smakowicie wyglądają :-)
Smakowicie wyglądają :-)
Już zapisałam na listę potraw do zrobienia ;-)
Ania, a gdzie dopadłaś jarmuż
Ania, a gdzie dopadłaś jarmuż, bo to wcale nie takie proste?
W Biedrze!!! :)
W Biedrze!!! :)
Asia, zrób koniecznie!
Asia, zrób koniecznie!
Zrobię przy najbliższej
Zrobię przy najbliższej okazji!
Polecam Ci sposób przygotowania kaszy jaglanej zastosowany przez Agnieszkę Maciąg. Aby pozbyć się goryczki, najpierw praży kaszę przez kilka minut na sucho, aż zacznie zmieniać kolor, potem dodaje1 łyżkę klarowanego masła i szczyptę soli i zalewa wrzącą wodą(w proporcji 1:3), gotuje około 30minut pod przykryciem. Wtedy jest sypka. Polecam!
Dzięki :) zapamiętam ten
Dzięki :) zapamiętam ten sposób, a Ty rób placki :)