Kotleciki z brokuła i kaszy jaglanej

Po kilkumiesięcznej przerwie w publikowaniu na blogu, postanowiłam opowiadać o tym, co przygotowuję na co dzień. Co wcale nie znaczy, że gotuję codziennie i z przytupem.

Bardzo lubię różnego rodzaju placki i kotleciki warzywne. Robiłabym ich więcej, ale moja córka wciąż z uwielbieniem rozsmakowuje się rosole i w bitkach wieprzowych. Na szczęście w synu znalazłam orędownika moich kulinarnych pomysłów. 

PS Zdjęcia do tego przepisu wykonał pierworodny. 

Kotleciki z brokuła i kaszy jaglanej
Składniki: 
  • brokuł (nieduży)
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • jajo
  • pół kostki sera białego (ok 10 dag)
  • sól, pieprz

Do miski włożyć ugotowany do miękkości brokuł (najlepiej na parze) i rozdrobić go widelcem. Dołożyć ugotowaną kaszę jaglaną, rozdrobniony ser i jajo. Przyprawić solą, pieprzem i dokładnie pomieszać na jednolitą masę, najlepiej widelcem. Łyżką formować niewielkie kotleciki  i smażyć z obu stron aż się zarumienią.

Uwaga! słabo podsmażony kotlecik rozpadnie się przy odwracaniu, dlatego przekładać na drugą stronę można dopiero wtedy, kiedy będzie przyjemnie brązowy.     

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.