Naleśniki na słodko

Gratulacje temu, kto wymyślił naleśniki. Ratują niejedną kolację, kiedy kulinarna pomysłowość zawodzi. Ale nawet największa kreatywność świata nie pomoże, kiedy w lodówce tylko światło i pomarszczona marchewka. A trzy pary wygłodniałych oczu patrzą... Parę razy w życiu tak miałam, wstyd się przyznać. Co prawda, do zrobienia naleśników, światło nie wystarczy, ale mleko, jogurt, jaja są prawie w każdej lodówce.

Naleśniki na słodko
Składniki: 

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru
  • szklanka mleka
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru – ewentualnie

Nadzienie z twarogu

  • 250 dag sera białego
  • Serek homo waniliowy
  • Cukier puder do smaku

Czekolada

  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

Składniki na ciasto wymieszać (używam do tego ręcznej trzepaczki, bo mikser robi za dużo piany). Smażyć na rozgrzanej patelni polanej łyżeczką oleju. Każdorazowo na patelnię o średnicy ok. 20 cm wylewać średniej wielkości chochlę ciasta. Przed każdym naleśnikiem patelnię należy natłuścić. Smażyć z obu stron. Z podanej ilości składników wychodzi około 10 naleśników.

Twaróg przełożyć do miseczki, rozdrobnić widelcem, dodać serek, cukier i wymieszać. Do twarogu zamiast serka można dodać śmietanę lub jogurt naturalny, wtedy potrzebna jest większa ilość cukru, aby nadzienie było wystarczająco słodkie.

Składniki na czekoladę włożyć do rondelka, roztopić, ciągle mieszkając. Odstawić z ognia, kiedy ze składników powstanie gładka masa czekoladowa, nie gotować. Każdy naleśnik posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon i polać czekoladą.

Naleśniki można jeść bezpośrednio po usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe, ale wtedy jedzenie odbywa się w systemie kolejkowym. Można też wysmażyć całe ciasto, nadziać naleśniki i podsmażyć na maśle, wtedy wszyscy mogą zjeść równocześnie.

Średnia: 4.2 (głosów: 5)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Magdalena Mikulska

Ojj, jak ja lubię takie naleśniki... zrób jeszcze kiedyś z bananami i gałką lodów ;)

Portret użytkownika anka

Robiłam ostatnio z bananami są pyszne :)) lody w kolejnej wersji!

Portret użytkownika ifcia

A ciasto naleśnikowe z dodatkiem dwóch łyżek kakao? Trzeba tylko uważać przy smażeniu, aby nie przypalić.

Portret użytkownika anka

Nie robiłam:) zrobię!

Portret użytkownika Ame Agaru

No pierwsze danie na dziś,wszystko smaczne ,choć dla takiego amatora jak ja było kilka trudności.Do farszu dodałem z mielony cynamon:D A co do czekolady mam pytanie,czy ona w tych proporcjach wychodzi taka słodka jak mi???

Portret użytkownika anka

Cynamon, hmm :) czekolada wychodzi słodka, bo taką lubię, proponuje dać mniej cukru jeśli wolisz deserowo. A jakie trudności wystąpiły? :)

Portret użytkownika Ame Agaru

Miałem problem z ciastem,ale sobie poradziłem.
Jestem amatorem w kuchni i stawiam pierwsze kroki,choć tworzenie naleśników sprawiło mi wiele radości.

Portret użytkownika anka

No tak, ciasto :) Jak ze wszystkim, praktyka jest najważniejsza. Jeśli zbyt rzadkie, dodać mąki, zbyt gęste, dodać mleka...Ale jeśli była radość, to przecież o to chodzi!

Portret użytkownika anieso

Co wyróżnia Twoje naleśniki to to, że są z jogurtem. Pychotka! Ja odjęłam pół szklanki zwykłej mąki a dodałam w to miejsce pełnoziarnistej - sprawia, że ciasto jest gęstsze więc dodałam jeszcze wody mineralizowanej. Wszystko - palce lizać:)

* dodałam do ciasta łyżkę oleju rzepakowego więc nie musiałam smarować patelni :)

Portret użytkownika anka

Jogurt czy kefir w naleśnikach to kolejny sposób, żeby moja córunia zjadła nabiał:) a poza tym są rzeczywiście wyjątkowe. Pełne ziarno - samo zdrowie. Sposób z olejem - bardzo dobry:)