Ananasowo selerowy miks smakowy

Czy jedliście kiedyś ananasa w towarzystwie selera konserwowego? A czy próbowaliście cukinii w słodkiej zalewie własnie z selerem? A ja tak i cała moja rodzina też. Postanowiłam umieścić tę sałatkę na stronie ze względu na moją teściową, która pyta o nią przed każdą imprezą.

Składniki: 
  • pół dużej puszki ananasa
  • słoik selera konserwowego
  • 5 jaj na twardo
  • 2 małe cebule
  • 3 szare renety
  • majonez

Mały komentarz do składników. Ananas można zastąpić przetworami domowej roboty, cukinią bądź dynią w słodkiej zalewie, jeśli ktoś miał na tyle determinacji żeby przygotować je latem. Ja kilka słoiczków wyłudziłam od teściowej, która tę determinację posiada. Szara reneta..., przy tym gatunku upiera się kuzynka Teresa, od której zdobyłam ten przepis, ja wcale się nie upieram, podczas gotowania jestem elastyczna. Ananasa, jaja, cebulę, jabłka kroję w kostkę, dodaję selera, z uprzednio odciśniętej zalewy, mieszam, solę, pieprzę i polewam majonezem. Z majonezem postępuję rozważnie, nadmiar niemile widziany. Przed podaniem chowam do lodówki, schłodzona, zdecydowanie lepiej smakuje.

Średnia: 3 (1 vote)