O czym rozmawiają trzy niewiasty, które znają się od premiery Dirty Dancing? Chwalą się swoimi mężami, snują wakacyjne plany i zastanawiają się, co jutro na obiad. Podobno Robert jest mistrzem zapiekanych pomidorów, to ustaliłyśmy popijając kawę, ciekawe co powie na to?
- ok 15 sztuk pomidorów (średniej wielkości)
- 0,5 kg pieczarek
- 1 woreczek ryżu
- 2 cebule
- duża czerwona papryka
- łyżeczka bazylii suszonej
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta kurkumy
- szczypta soli i pieprzu
- świeża natka pietruszki
- 20-30 dag tartego sera
Pomidory umyć, odciąć górę i wydrążyć. Aby nie uszkodzić pomidorów, najpierw należy delikatnie nożem odciąć miąższ od ścianek, następnie podważyć go łyżeczką. Miąższ wykorzystuję do zupy pomidorowej.
Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić i udusić na maśle z odrobiną oleju. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć. Ryż ugotować z dodatkiem kurkumy i soli. Wszystko wrzucić na dużą patelnię, doprawić słodką papryką, bazylią, solą i pieprzem. Chwilę podgrzać, aby składniki „przeszły sobą nawzajem”. Pomidory faszerować małą łyżeczką, upychając nadzienie, tak aby go weszło jak najwięcej. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ok 20 minut. Wyłożyć pomidory, posypać serem, oprószyć szczyptą papryki (dla urody) i zapiec jeszcze ok 5 minut, aż ser się roztopi. Ozdobić natką pietruszki.
Odpowiedzi
Wyglądają prześlicznie i
Wyglądają prześlicznie i przepysznie! Jak malutkie babeczki w białych foremkach. Cudeńko ;)
Dziękuję:) były pyszne, nawet
Dziękuję:) były pyszne, nawet na drugi dzień po odgrzaniu.
Muszę wypróbować ten przepis.
Muszę wypróbować ten przepis... dzisiaj przetestowaliśmy faszerowaną paprykę - bardzo smaczna!
próbuj:) paprykę też mam w
próbuj:) paprykę też mam w planie, z sosem koperkowym...a Ty jak robisz?
Szybko ... cebulkę podsmażam,
Szybko ... cebulkę podsmażam, daję pomidory (świeże lub z puszki całe lub krojone), mięso mielone, (albo ugotowane, zmielone z obiadu), ugotowany ryż (jedna torebka) i przyprawy. Świetnie sprawdza się gałka muszkatołowa i bazylia oraz posiekana natka pietruszki. (Sól i pieprz też).
Świetny pomysł na małą
Świetny pomysł na małą przekąskę - banan pocięty na kawałki (szerokość plastra boczku), owijamy w boczek i podsmażamy na patelni. Bardzo ciekawy smak. Spróbuj!
Będzie i papryka:) Banan w
Będzie i papryka:) Banan w boczku, zaskakujesz mnie! Spróbuję:) dzięki