Pomidory faszerowane

O czym rozmawiają trzy niewiasty, które znają się od premiery Dirty Dancing? Chwalą się swoimi mężami, snują wakacyjne plany i zastanawiają się, co jutro na obiad. Podobno Robert jest mistrzem zapiekanych pomidorów, to ustaliłyśmy popijając kawę, ciekawe co powie na to?

Pomidory faszerowane
Składniki: 
  • ok 15 sztuk pomidorów (średniej wielkości)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 woreczek ryżu
  • 2 cebule
  • duża czerwona papryka
  • łyżeczka bazylii suszonej
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli i pieprzu
  • świeża natka pietruszki
  • 20-30 dag tartego sera

Pomidory umyć, odciąć górę i wydrążyć. Aby nie uszkodzić pomidorów, najpierw należy delikatnie nożem odciąć miąższ od ścianek, następnie podważyć go łyżeczką. Miąższ wykorzystuję do zupy pomidorowej.

Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić i udusić na maśle z odrobiną oleju. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć. Ryż ugotować z dodatkiem kurkumy i soli. Wszystko wrzucić na dużą patelnię, doprawić słodką papryką, bazylią, solą i pieprzem. Chwilę podgrzać, aby składniki „przeszły sobą nawzajem”. Pomidory faszerować małą łyżeczką, upychając nadzienie, tak aby go weszło jak najwięcej. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ok 20 minut. Wyłożyć pomidory, posypać serem, oprószyć szczyptą papryki (dla urody) i zapiec jeszcze ok 5 minut, aż ser się roztopi. Ozdobić natką pietruszki.
 
 

Średnia: 4.5 (głosów: 2)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Wyglądają prześlicznie i przepysznie! Jak malutkie babeczki w białych foremkach. Cudeńko ;)

Portret użytkownika anka

Dziękuję:) były pyszne, nawet na drugi dzień po odgrzaniu.

Portret użytkownika ifcia

Muszę wypróbować ten przepis... dzisiaj przetestowaliśmy faszerowaną paprykę - bardzo smaczna!

Portret użytkownika anka

próbuj:) paprykę też mam w planie, z sosem koperkowym...a Ty jak robisz?

Portret użytkownika ifcia

Szybko ... cebulkę podsmażam, daję pomidory (świeże lub z puszki całe lub krojone), mięso mielone, (albo ugotowane, zmielone z obiadu), ugotowany ryż (jedna torebka) i przyprawy. Świetnie sprawdza się gałka muszkatołowa i bazylia oraz posiekana natka pietruszki. (Sól i pieprz też).

Portret użytkownika ifcia

Świetny pomysł na małą przekąskę - banan pocięty na kawałki (szerokość plastra boczku), owijamy w boczek i podsmażamy na patelni. Bardzo ciekawy smak. Spróbuj!

Portret użytkownika anka

Będzie i papryka:) Banan w boczku, zaskakujesz mnie! Spróbuję:) dzięki