Sałatka francuska z ziemniakami

Nasza ulubiona. Z Magdą M. mówiłyśmy na nią - francuska. To chyba wymyślił Paweł, Magdy brat, muszę mu za to osobiście podziękować. Dawid twierdzi, że to esencja smaku, ale on tak często twierdzi A Teściowa mruczy, podczas degustacji. Wykonanie jest bardzo proste, za to efekt rewelacyjny.

Sałatka francuska z ziemniakami
Składniki: 
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg pomidorów
  • 5 jaj
  • świeży ogórek
  • puszka kukurydzy
  • por
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • koperek

Gotuję ziemniaki, staram się ich jednak nie rozgotować, bo takie nadają się głównie do barszczu. Studzę, zazwyczaj na parapecie, tak robiłyśmy z Magdą M.i tak robimy obecnie, z Dawidem M. Kroję w spore ćwiartki i niedbale wrzucam do dużej szklanej miski, bo tak robiłyśmy z Magdą M. Dojrzałe pomidory parzę, zdejmuję skórkę, kroję na ćwiartki i układam między ziemniakami. Jaja gotuję na twardo, obieram, studzę, kroję w ćwiartki i siup do ziemniaków i pomidorów. Kolejny krok to przygotowanie sosu. Pokrojony ogórek, por, kukurydza, w sezonie siekany koper, wszystko ląduje w jednej salaterce. Zalewam to obficie majonezem i jogurtem naturalnym. Sos wylewam na pomidorowo-ziemniaczano -jajeczny miks. Chwilę się gapię, bo muszę nacieszyć oko. Następnie zaspokajam podniebienie i to przez kolejne dwa dni, choć muszę wyznać, że sałatka najlepiej smakuje kiedy jest świeża.

Magda pamiętasz? Każde wakacje...Ciekawe czy Paweł jeszcze ją przyrządza...

Średnia: 5 (głosów: 4)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Magdalena Mikulska

Faktycznie, to był przebój lata ( w latach 90-tych, matko, kiedy to było ) zapach, smak wciąż ten sam.. Dobrze , że przypomniałaś mi o tej sałatce, muszę ją koniecznie zrobić - w końcu zbliża się lato ;)