Wielki Piątek, dziś obowiązuje ścisły post, ryby mile widziane. Przygotowałam zatem sałatkę śledziową. Ale jest tak smaczna, że mam problem z zachowaniem umiaru.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 5 płatów śledziowych (matjas)
- 4 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka musztardy
- koperek
Wykonanie:
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, aby nie były zbyt słone. Wyjąć je po 3-4 godzinach. Dodatkowo wypłukać kilka razy w czystej wodzie. Ziemniaki obrać i ugotować. Śledzie, ziemniaki, pokroić w dużą kostkę, ogórki w mniejszą. Cebulę drobno poszatkować, można ją sparzyć, żeby była łagodna. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Całość delikatnie wymieszać i zalać sosem z majonezu, jogurtu, musztardy i koperku. I próbować zachować umiar...
Odpowiedzi
Smakowita jest Twoja
Smakowita jest Twoja Wielkanoc Anka. Moja mama robi sałatkę śledziową na bazie sałatki jarzynowej, ja natomiast robię bardzo podobna do Twojej, tylko nigdy nie dodawałam jabłka.
Mirro Droga:) Jabłko łagodzi
Mirro Droga:) Jabłko łagodzi smak śledzia. Właśnie zrobiłam matjasy w śmietanie, z jabłkiem i cebulą, pycha!