Ogórki z cebulą w curry

Każdy facet jest w jakimś sensie kolekcjonerem. Mój mąż regularnie zbiera i przynosi do domu rozmaite przepisy. Placek z owocami od koleżanki, ciasteczka z ziarnami od żony kolegi. Dla mnie to woda na młyn. A za przepis na sprawdzone ogórki w curry, serdeczne dzięki Maćkowi i prosimy więcej.

Ogórki z cebulą w curry
Składniki: 
  • 2 kg ogórków
  • 3 cebule
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki gorczycy

Ogórki obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce. Wymieszać z curry, gorczycą, solą, pieprzem, papryką i włożyć na 3 godziny do lodówki. Zagotować ocet z cukrem, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Do zalewy wlać wodę, którę puściły ogórki. Ogórki z cebulą włożyć do wyparzonych słoików, zalać zimną zalewą, zakręcić i pasteryzować ok 10 min.

Z podanej ilości składników wychodzi 5-6 słoików (po 500 ml)

Średnia: 4.4 (głosów: 12)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Marcin Krawczyk

tak tak tak!!!!
zrobione, jak się przegryzą do kiełbaski wiejskiej będą jak znalazł
aa do alkoholu... cymesik

Portret użytkownika justyna

przepis rewelacja, mam nadzieję że wyjdzie, bo dopiero teraz, czyli po 3 godzinach w lodówce zauważyłam, że nie podajesz ilości wody ;-)
zakładam, że 4 - 1
pozdrawiam

Portret użytkownika anka

Mnie też tu brakowało wody, ale Maciek stanowczo podkreślił: "woda tylko z ogórków czyli puszczony sok"  i tak zrobiłam!

Portret użytkownika justyna

dzięki za info, zatem do dwóch razy sztuka.
mam nadzieję, że mimo dodane dodatkowo wody, ogórki wyjdą sensowne :-)
jutro nowa seria, tym razem bez moich dodatków

ale co tam ogórki, teraz biorę się za cukinie ;-)
nie masz jakiegoś fajnego przepisu na wekowanie cukinii - podobno można na słodko

Portret użytkownika anka

podoba mi się Twój zapał:) cukinia na słodko jest super, coś jak ananas. Teściowa od lat wkłada cukienie do słoików, w słodkiej zalewie. Mam w planach ją zrobić, bo do sałatki z selerem czy z kurczakiem jest rewelacyjna. Do sernika też jest idealna. Zdobędę przepis i wrzucę, może skorzystasz:)

Portret użytkownika Mirra

Zrobiłam dzisiaj te ogórki, ale już przy pakowaniu w słoiczki przyszło mi do głowy, ze coś przedobrzyłam. Moje ogórki są bardzo ostre, dałam pieprz mielony, czy taki miał być? I jeszcze jedno czy zalewa to ocet z cukrem tylko?

Portret użytkownika anka

Ponieważ robiłam te ogórki pierwszy raz, szybko pobiegłam do piwnicy otworzyć jeden słoiczek. Wyszły rewelacyjne, pikantne, ale bez przesady. Słodko-kwaśne. Pieprz był mielony i to świeżo, a woda to tylko sok puszczony przez odstawione na 3 godziny ogórki (niewielka ilość). W niektórych przepisach do zalewy dodaje się wody, tak robiłam ogórki w musztardzie. Może rzeczywiście mój opis był niezbyt jasny, ale już go poprawiłam.

Pozdrawiam z ogórkiem w curry w tle :)

Portret użytkownika Mirra

Dziękuję za szybką odpowiedź, naruszyłaś przeze mnie zapasy...., a mi nie pozostaje nic innego jak zrobić jeszcze jedną porcję
pozdrawiam

Portret użytkownika Iza

Najlepszy przepis na ogórki!!!! Kilka dni temu zrobiłam parę słoików i na dzień dzisiejszy został tylko jeden ;) Na szczęście uzupełniam już zapasy;)

Dziękuje za super przepis;)
Pozdrawiam

Portret użytkownika anka

Też się w tym roku zabezpieczyłam. Uwielbiam je!! Dzięki za dobre słowo:) Anka

Portret użytkownika Aga53

Przepraszam za głupie pytanie, ale jak się je pasteryzuje? Nigdy nie robiłam przetworów i czaje się na ogórki:)!

Portret użytkownika anka

Do wysokiego garnka wyłożonego na przykład ścierką włożyć słoiki. Zalać je wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 10 minut, od momentu zagotowania. Dziecinnie proste, a ogórki pycha :)

Portret użytkownika Paulina

Witam. Mam pytanie czy do ogórków i cebulki dodać curry, gorczycę, sól, pieprz i paprykę ? A pieprz jaki dodać w kuleczkach czy sypany ? Dziękuje za odpowiedź i Pozdrawiam.

Portret użytkownika admin

Tak, wszystko połączyć. A pieprz mielony:) powodzenia