Ogórki w musztardzie

Przepis na ogórki w musztardzie przywlekliśmy ze schroniska na Przegibku. Tam licytowaliśmy rozmaite gadżety, wspierając Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. Marcin, na własnych barkach, wniósł słoik ogórków na wysokość 1000 m.n.p.m. Do pewnych napojów ogórki są nieodzowne. Tego wieczoru nie mogło ich braknąć, kiedy w słusznej sprawie zdzieraliśmy gardło i w dobrym humorze, hojnie wspieraliśmy akcję. W przyszłym roku, my spakujemy słoiczek.

Ogórki w musztardzie
Składniki: 
  • 2 kg ogórków
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy

Ogórki obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i wsadzić do wyparzonych słoików. Do każdego słoika wrzucić dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Zagotować wodę z octem, dodać cukier, sól i wymieszać do rozpuszczenia. Po ostygnięciu dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Ogórki zalać, zakręcić i pasteryzować ok 10 min.

Z podanej ilości składników wychodzi 6 słoików (500 ml).

Średnia: 3.5 (głosów: 4)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Marcin Krawczyk

Bardo proste, szybko się robi. Parę słoików schomikowałem w szafce na zimowe kanapeczki....

Portret użytkownika Dawid Marasek

Drugi rzut ogórków w musztardzie - tym razem w moim wykonaniu. Dodałem tylko szklankę cukru, za to bonusowo 3 łyżki miodu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Portret użytkownika Dorota

To są najpyszniejsze przetwory z ogórków, z mamą już czwarty rok robimy :)

Portret użytkownika anka

czyli już są kultowe, może i u mnie też tak będzie:)

Portret użytkownika Edyta Reczek

W tym sezonie ogórki obrodziły. :)
Były już małosolne, kiszone na bieżąco, konserwowe do słoików,
teraz przyszła pora na musztardowe. :)
Zwykle wychodzą pychotka z pewnego przepisu jaki posiadam, w tym roku skorzystam z przepisów z netu, w tym Państwa Marasków :) , stworzę własną kompozycje proporcji składników i zobaczymy co z tego wyjdzie. :)

Portret użytkownika anka

Cóż za kreatywna bestia z Pani Reczek! Robić i dzielić się doświadczeniami:)