Pizza w mgnieniu oka

Proponuje Wam ten przepis, bo jest szybki, banalny i smaczny,  mnie to przekonało, zwłaszcza, że jestem drożdżowym beztalenciem.

Pizza
Składniki: 
  • 2 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia /proszek nie jest konieczny/
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki kefiru
  • szczypta soli
  • 30 dag sera żółtego
  • 10 dag salami
  • słoiczek oliwek
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • puszka kukurydzy
  • co Wam się tylko zamarzy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie (łyżeczka)

Co robię żeby wyszło? Na stolnicę wysypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Formuję w środku wgłębienie i dodaję płyny: olej i kefir. Niech Was nie zmyli ten idealny szyk zdarzeń. Ostatnio zmieszałam składniki i sfrustrowana wykrzyczałam Dawidowi pytanie prosto w twarz: Dlaczego to się nie klei? Podstawił mi kefir pod nos i postukał się po głowie. Przyznam, że często zdarza mi się pominąć jakiś składnik. Nierzadko muszę włożyć dużo wysiłku, żeby uratować danie, które ze względu na moje choleryczne usposobienie, mogłoby wylądować w koszu. Na szczęście mam spokojnego męża, który z niewyczerpalnymi zasobami cierpliwości biegnie do nocnego po zapomniane masło, śmietanę, olej… Ta moja skłonność do dygresji...Wracając do  do tematu, najpierw sypkie, potem płynne składniki, ciasto wyrabiam, rozwałkowuję, kładę na dużą blachę wyłożoną papierem. Ciasto smaruję sosem pomidorowym (pomieszany koncentrat pomidorowy z odbrobiną wody+ zioła prowansalskie) i na to ładuję to, co mam w lodówce: cebula, szynka, salami, oliwki, kukurydza, pomidory. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 25-30 min w temp ok 180 stopni. Wyjmuję, posypuję startym serem żółtym i wkładam jeszcze na 5 minut. Rewelacja. Wykonanie jest błyskawiczne, koszt niewielki, a efekt przesmaczny.

Średnia: 4.7 (głosów: 3)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Małgosia Fremel

Moja droga kuzynko:)
Ta oto pizza gości w moim domu średnio raz w miesiącu. Najczęściej w wersji hawajskiej, półtorej porcji ciasta na dużą blaszkę z piekarnika, pycha ciasto lepsze niż drożdżowe:)
Przepis oczywiście powędrował dalej i co więcej mąż mojej koleżanki pokusił się nawet o stwierdzenie że to najlepsza pizza jaką jadł...
Dzięki i pozdrawiam...:-)

Portret użytkownika anka

ależ mnie to cieszy, Małgorzato F. :)

Portret użytkownika Mirra

Witam, czy zamiast kefiru mogę do ciasta dodać jogurt?, rzadko używam kefiru i nie mam go w domu a chodzi za mną pizza
Dziękuję i pozdrawiam

Portret użytkownika anka

Może być, jak najbardziej. Trzymam kciuki i proszę dać znać jak wyszło:))

Portret użytkownika Mirra

pizza ok i pizza super - oto reakcje domowników, dla mnie super, bo ciasta drożdżowe to nie nie jest moja mocna strona. Zastanawiam się tylko czy to normalne, że tam gdzie nie było farszu, ciasto było twardawe. piekłam 1i 1/2 porcji na dużej blasze z piekarnika, czy część mąki białej można zastąpić pełnoziarnistą?
pozdrawiam

Portret użytkownika anka

Dzięki za odpowiedź! I cieszę się bardzo. Na twarde boki powinien pomóc koncentrat pomidorowy, choć krawędzi są zawsze trochę chrupiące. Nie używałam mąki pełnoziarnistej, jeszcze :)
Z pozdrowieniami
Anka

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Super szybka i super łatwa.
Smakuje wyśmienicie i średnio raz na dwa tygodnie gości na naszych talerzach :-)

Po pierwszym razie usłyszałam, że więcej pizzy zamawiać nie będziemy :-)

A jaka radochę miały dzieci przygotowując własne pizzowe kompozycje, które potem zjadły, aż się uszy trzęsły ;-)

Dzięki Aniu!!!

Portret użytkownika Eloliza

Chciałabym zrobić tę pizzę, ale nie wiem ile dodać proszku do pieczenia?
Dzięki za info

Portret użytkownika anka

płaską łyżeczkę lub w ogóle :)