Tagliatelle z boczkiem i cukinią

Zawsze powtarzam, że dobry towar nie potrzebuje reklamy. Makaron z boczkiem i cukinią, jest tak cudownie smaczny, że wrzucam ten przepis bez zbędnych wstępów. Czekam na kolejny pomysł, Kuzynko.

Tagliatelle z boczkiem i cukinią
Składniki: 
  • 30 dag wędzonego boczku (parzonego)
  • 2 duże cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • średnia cukinia
  • 25 dag makaronu wstążki
  • suszone zioła (u mnie tymianek)
  • sól, pieprz
  • 20 dag twardego sera do posypania gotowego dania

Porcja dla 4 osób.

Na dużej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Kiedy będzie rumiany, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Cukinię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę i dorzucić do podsmażonego boczku i cebuli. Jeśli cukinia jest młoda i miękka, można ją pokroić całą, ze skórą. Przyprawić pieprzem, ziołami i ewentualnie solą, o ile boczek nie nadał potrawie wystarczającej słoności. Smażyć kilka minut, aż cukinia zmięknie, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (uważać, żeby się nie spalił, bo będzie gorzki). Makaron ugotować (jak w przepisie na opakowaniu) i pomieszać z farszem, w dużym garnku. Danie podawać gorące, posypane tartym serem, np. parmezanem.

 

Średnia: 5 (głosów: 2)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Małgosia Fremel

Możesz na mnie liczyć moja droga:)
No i znowu muszę się z tobą zgodzić to danie jest banalnie proste i super smaczne:)
Świetny sposób na cukinie:)
P.S. ja do tego dania daje ze dwa ząbki czosnku dla podkręcenia smaku...

Portret użytkownika anka

W lodówce mam kilka sztuk cukinii, zrobię jeszcze raz, bo mi rodzina zjadła! Przyznaję, dla mnie to hit Gocha!! dzięki:)

Portret użytkownika Małgosia Fremel

Komentuje drugi raz bo dziś robiłam twoją wersje bez czosnku a z tymiankiem to muszę stwierdzić że jednak mi go brakowało. Tymianek ok. ale obok czosnku. Polecam jak będziesz robić drugi raz to go dodaj:) pozdrawiam:)

Portret użytkownika anka

Mam zlecenie na sobotę, poczęstować 16 osób tagliatelle, ależ się wyżyję czosnkowo!

Portret użytkownika ifcia

Bardzo dobry przepis na szybki obiad! Z uwagi na to, że mój ślubny nie lubi cukinii
(o zgrozo!!!), wprowadziłam modyfikację - dodałam pomidory świeże. Druga zmiana wzięła się stąd, że mąż w sklepie pomylił makaron typu wstążka z kokardką...
Pozdrawiam!

Portret użytkownika anka

Wstążki i kokardki - jedna branża. Modyfikacje trzeba wprowadzać według własnych potrzeb, tak trzymać Iwonka :)

Portret użytkownika Dorota Szcząchor-Wójcik

Kolejne extra danie! Zrobiłam tylko jedną podmiankę: kiełbasa zamiast boczku. Danie przygotowałam na domówkę, zrobiłam wielki gar tagliatelle i co jakis czas odgrzewałam :)