Jak przetrwać panujące mrozy? Tylko z pełnym żołądkiem. Ciężkie, mięsne dania, takie jak łazanki, mają swoje uzasadnienie w pogodzie, która ostatnio daje się we znaki. To niewyszukane danie ma sycić i zaspokajać wilcze apetyty, idealne na obecną syberiadę.
- 50 dag makaronu łazanki
- 50 dag mięsa wieprzowego, np. łopatka
- laska kiełbasy
- 50 dag kapusty kiszonej
- 2 cebule
- sól, pieprz, majeranek
- olej do smażenia
Umyte mięso mielę, wrzucam na patelnię i podsmażam. Po kilku minutach podlewam odrobiną wody, solę, pieprzę, przyprawiam majerankiem i duszę przez około 40 minut. W osolonej wodzie, z łyżką oleju, gotuję makaron, odcedzam i hartuję. Drobno pokrojoną cebulę smażę na oleju. Kapustę kiszoną odciskam z własnego soku i przekładam do garnka. Zalewam ją wodą i gotuję około pół godziny. Odcedzam, studzę i ściskając ją w dłoniach pozbywam się nadmiaru wody. Podsmażam pokrojoną w kostkę kiełbasę, a pod koniec jej smażenia dorzucam pokrojoną kapustę. W dużym garnku, na małym ogniu, mieszam wszystkie składniki, przyprawiam solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego.
Łazanki są moją tajną, antymrozową siłą i niezawodnym antydepresantem. Odchudzanie zostawmy na wiosnę.
Odpowiedzi
Poczyniłam cudne łazanki
Poczyniłam cudne łazanki
Z przepisu tutejszej Anki
Brzuch nimi zacnie napełniłam
I porządnie się nasyciłam
co znaczy "hartować"?
co znaczy "hartować"?
Po ugotowaniu, makaron należy
Po ugotowaniu, makaron należy przelać zimną wodą, żeby się nie kleił. Takie właśnie hartowanie :)
Super...przepyszne :)
Super...przepyszne :)
o! a może to dziś zrobie na
o! a może to dziś zrobie na obiad! :) pozdrawiam
ok!
ok!
właśnie robię wg Twojego
właśnie robię wg Twojego przepisu
Wyszły fajnie! Dzięki
Wyszły fajnie! Dzięki