Łazanki z kapustą kiszoną i mięsem

11
lt.
2012

Jak przetrwać panujące mrozy? Tylko z pełnym żołądkiem. Ciężkie, mięsne dania, takie jak łazanki, mają swoje uzasadnienie w pogodzie, która ostatnio daje się we znaki. To niewyszukane danie ma sycić i zaspokajać wilcze apetyty, idealne na obecną syberiadę.

Łazanki z kapustą kiszoną i mięsem
Składniki: 
  • 50 dag makaronu łazanki
  • 50 dag mięsa wieprzowego, np. łopatka
  • laska kiełbasy
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia

Umyte mięso mielę, wrzucam na patelnię i podsmażam. Po kilku minutach podlewam odrobiną wody, solę, pieprzę, przyprawiam majerankiem i duszę przez około 40 minut. W osolonej wodzie, z łyżką oleju, gotuję makaron, odcedzam i hartuję. Drobno pokrojoną cebulę smażę na oleju. Kapustę kiszoną odciskam z własnego soku i przekładam do garnka. Zalewam ją wodą i gotuję około pół godziny. Odcedzam, studzę i ściskając ją w dłoniach pozbywam się nadmiaru wody. Podsmażam pokrojoną w kostkę kiełbasę, a pod koniec jej smażenia dorzucam pokrojoną kapustę. W dużym garnku, na małym ogniu, mieszam wszystkie składniki, przyprawiam solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego.

Łazanki są moją tajną, antymrozową siłą i niezawodnym antydepresantem. Odchudzanie zostawmy na wiosnę.

Średnia: 5 (głosów: 2)

Odpowiedzi

Portret użytkownika kreatywna Dori

Poczyniłam cudne łazanki
Z przepisu tutejszej Anki
Brzuch nimi zacnie napełniłam
I porządnie się nasyciłam

Portret użytkownika izabelas__22

co znaczy "hartować"?

Portret użytkownika anka

Po ugotowaniu, makaron należy przelać zimną wodą, żeby się nie kleił. Takie właśnie hartowanie :)

Zobacz inne przepisy: