Sałatka z selera naciowego z makaronem

Wraz z nadejściem wiosny, narodziła się we mnie potrzeba oczyszczenia i zrzucenia skorupy, która wyrosła zimą. Staram się wpuścić do jadłospisu elementy, które pomogą mi nabrać sił. Poniżej przepis, który od rana daje mi energię, czego i Wam codziennie od samego świtu serdecznie życzę.

Sałatka z selera naciowego
Składniki: 
  •     2 szklanki makaronu pełnoziarnistego świderki
  •     2 szklanki selera naciowego (pokrojonego)
  •     szklanka oliwek
  •     świeża mięta
  •     garść ziaren słonecznika
  •     garść pestek dyni
  •     sok z połowy cytryny
  •     2-3 łyżki oleju z pestek dyni (lub inny olej)
  •     sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować z odrobiną soli, ale nie rozgotować, najlepiej niech będzie al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do miski. Ziarno słoneczka wrzucić na patelnię i uprażyć (bez oleju) i wystudzić. Dodać pokrojony seler, przekrojone na pół oliwki, wystudzony słonecznik, pestki dyni, garść listków mięty, sok z cytryny i olej. Całość pomieszać i doprawić solą i pieprzem.

Średnia: 5 (głosów: 2)