Carbonara z makaronem penne

Podobno Carbonarę można przygotować na wiele sposobów. Przeciwnicy śmietany oburzą się, czytając ten przepis. Profanacja?! Nie, ot, sprawdzony, wielokrotnie przejedzony sposób przyrządzenia tego dania, z kremową śmietaną. Doskonale smakowała podczas ostatnich Andrzejek, kiedy w kuchni dowodziła Magda M.

Carbonara z makaronem penne
Składniki: 
  • 50 dag makaronu penne
  • 35 dag sera typu lazur
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 250 ml śmietany 30%
  • pęk natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta tymianku
  • szczypta soli
  • odrobina pieprzu

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Z boczku odkroić twardą skórę, zaczepić ją na druciku, powiesić za oknem, dla sikorek.  Wędzony boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i wytopić. Do boczku dorzucić drobno skrojony czosnek ze szczyptą tymianku. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, włożyć do garnka, zalać kremówką, podgrzewać na małym płomieniu, nieustannie mieszając. Połączyć w gładki sos, nie gotować, bo grozi zwarzeniem. Makaron zahartować, zjednoczyć z boczkiem, odrobinę podgrzać. Zalać gorącym sosem śmietanowo- serowym, wymieszać, posypać skrojoną natką pietruszki. Do stołu zasiadać żwawo, tylko ciepła carbonara smakuje jak należy.

Średnia: 4.2 (głosów: 5)