Mus borówkowy

Co zrobić z nadmiarem borówki amerykańskiej, kiedy żołądek już nie przyjmuje, a zamrażarka za mała żeby przechować całe „lato”. Mus. Mały nakład pracy, dużo szczęścia podczas smakowania. Cudowne dopełnienie deserów lodowych. Jeszcze nie tak dawno ładowałam musy dzieciom, do nudnych kaszek. Można je przechoowywać całą zimę w chłodnym miejscu, typu piwnica czy spiżarnia.

Mus borówkowy na zimę
Składniki: 
  • 1 kg borówek
  • 6 łyżek cukru (więcej lub mniej, według uznania)

 

 

 

 

Umyte borówki wrzucić do garnka i zmiażdżyć blenderem, na gładką masę. Zagotować. Wsypać cukier i kilka minut gotować, nie przerywając mieszania. Wrzący mus przelać do małych wyparzonych słoiczków. Słoiki odwrócić do góry dnem. Jak ostygną wynieść do chłodnego miejsca.

Z podanej ilości składników wychodzi 5 słoiczków 200 g

Średnia: 4.5 (głosów: 2)