Mieć utalentowanych kulinarnie przyjaciół to jest skarb! Deseru lodowo-herbatnikowego skosztowaliśmy pierwszy raz u Basi i Roberta. Uczucie nie z tej ziemi, zwłaszcza, że gospodarze mają nazwisko o brzmieniu z innej planety.
- lody
- śmietana 30%
- cukier puder
- herbatniki
- mus owocowy
Wykonanie jest ekspresowe. Ubijam śmietanę z cukrem pudrem. Ile cukru dodacie zależy od Was. Przygotowuję sobie mus owocowy, malinowy lub jeżynowy albo truskawkowy. Zwyczajnie schodzę po niego do piwnicy, wreszcie przyszedł czas na zbieranie plonów pracy letniej. Jeśli nie macie wyposażonej piwnicy, użyjcie mrożonych truskawek. Truskawki trzeba rozmrozić, dodać cukier i zmiksować. Herbatniki należy zgnieść ręcznie lub w mikserze, jeśli wolicie miał. Na dno nakładam lody, polewam musem, dodaję bitą śmietanę, a wierzch posypuję herbatnikami. Można zrobić kilka warstw, a kolejność według uznania.Deser podajcie w przezroczystej salaterce, bo świetnie się prezentuje.