Sałatka z rukolą i truskawkami

Nagły najazd lata, zmusił mnie to zmian w jadłospisie. W sposób naturalny, z menu wypadło mięso i mączne specjały. Zgodnie, całą czwórką, zażeramy się truskawkami, czereśniami i arbuzem. No dobra, młodzież, pozostaje w nieustannym umiłowaniu glutenu. Ale my, którym samo spojrzenie na chleb idzie w boki, postanowiliśmy swój wzrok ukierunkować na kaszę i warzywa. Przecież już prawie lato...plaża, bikini.

Sałatka z rukolą i truskawkami
Składniki: 
  • 10 sztuk truskawek (dużych)
  • 10 dag łuskanego słonecznika
  • 10 dag sera pleśniowego typu lazur
  • 12 dag mozarelli (małe kulki)
  • 12 dag rukoli
  • awokado (1 sztuka)
  • ocet balsamiczny - kilka łyżek

Ilość podanych wyżej składników może się wahać, w zależności od upodobań.

Rukolę umyć i osuszyć. Dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy i pokrojoną w ćwiartki mozarellę. Truskawki umyć, osuszyć , oczyścić z szypułek i pokroić w ćwiartki. Obrane awokado pokroić w niezbyt drobne kawałki, mniej więcej utrzymać rozmiar mozarelli. Słonecznik wysypać na patelnię (bez tłuszczu) i uprażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając, tak aby go nie spalić.

Składniki układać warstwowo, zaczynając od rukoli, następnie sery, awokado, truskawki, słonecznik. Całość polać kilkoma łyżkami octu balsamicznego.

Średnia: 3.9 (głosów: 17)