Ogórki z papryką i cebulą w occie

Akcja kiszenia ogórków zakończona, choć te jak po tabletce, rosną i pobudzają moją kulinarną wyobraźnię.  Trzeba je zawekować i zimą wypuścić na salony, na przykład w sałatce z papryką. Ta słodko- kwaśna przystawka sprawdza się od pokoleń. Od listopada do kwietnia, uświetnia niedzielny obiad u rodziców. U mnie bryluje w dni powszednie.

Ogórki z papryką i cebulą w occie
Składniki: 

Na sałątkę:

  • 2 kg ogórków
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 4 cebule
  • ziele angielskie (kilka ziaren)
  • liść laurowy (kilka sztuk)

Na zalewę:

  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka pieprzu

Z podanej ilości składników wychodzi ok 8 sztuk 300 ml słoików.

Ogórki dokładnie umyć, pokroić w plastry jak na mizerię, posolić i wstawić na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień: paprykę pokroić w zgrabne paseczki, a cebulę w kostkę. Zagotować ocet z cukrem, wystudzić. Pokrojone warzywa zalać octem z cukrem i odstawić na 2 godziny. Całość wraz ogórkami, połączyć w dużym garnku. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zagotować. Gotować 15 minut. Gorącą sałatkę wkładać do wyparzonych słoików. Warzywa ugniatać i dolewać płynu do pełna. Zakręcone słoiki stawiać na chwilę do góry dnem. Sałatkę przechowywać w chłodnym miejscu, w piwnicy lub spiżarni.

 

Średnia: 3 (głosów: 2)