Zestresowana niezapowiedzianymi gośćmi? Niepotrzebnie. Nie trzeba serwować wykwintnych ciast i mięsnych rolad, żeby zabłysnąć wśród znajomych. Przecież wszyscy lubią chipsy, od czasu do czasu każdy może sobie na nie pozwolić, a z warzywnym dipem, to właściwie samo zdrowie.
- pół średniego ogórka
- pomidor
- pół czerwonej papryki
- jogurt grecki ok 400 g
- pęczek koperku
- szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej
Ogórka umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, delikatnie posolić, odstawić, a po chwili odlać nadmiar wody. Paprykę i koperek umyć, drobno skroić. Tak samo postąpić ze sparzonym i obranym pomidorem. Aby nadto nie rozrzedzić sosu, należy wykroić jego środek i pozbyć się pestek. Wszystko wsypać do salaterki, zalać jogurtem, dodać szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej i wymieszać. Najlepiej smakuje z chipsami, krakersami i chrupiącymi warzywami. Można go podawać do kanapek i potraw z grilla. Sprawdza się też w warunkach górskich, na wysokości 1000 m.n.p.m. w dobrym towarzystwie.
Z dedykacją dla wszystkich, którzy spożywali ten dip w schronisku na Przegibku.
Odpowiedzi
Pyszność, sama to już robię!!
Pyszność, sama to już robię!! Wersja bez papryki tez jest bardzo dobra - ale całość dopełniają boskie chipsy ;)
Całość dopełnia PIWO :)
Całość dopełnia PIWO :)
Zarówno do chipsów jak i samo
Zarówno do chipsów jak i samo super!!! Wykorzystane na niejednej imprezie.