Salsa pomidorowo-cukiniowa

Przyszła jesień i pomidory pochłonęły mnie bez reszty, a wymyślanie sosów, to bardzo kreatywne zajęcie.
Pyszne te salsy, może jeszcze na coś wpadnę. 

Salsa pomidorowo-cukiniowa
Składniki: 
  • 1kg pomidorów Lima
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • cukinia (ok 30 cm długości)
  • duża cebula
  • tymianek łyżeczka
  • oregano łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Umyte pomodory sparzyć, pokroić i wrzucić do garnka, smażyć /bez przykrycia, żeby odparowały. Paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Cukinię przekroić wzdłuż, na pół, wypestkować i pokroic w drobną kosteczkę. Podsmażyć wraz z pokrojoną w kostke cebulą. Paprykę, cukinię i cebulę wrzucić do pomodirów. Wsypać zioła,  przyprawić solą i pieprzem. Całość pomieszać zagotować i przełożyć do wyparzonych, gorących słoików. Odwrócić na chwilę do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Salsę można jeść jako dodatek do kanapek, zapiekanek, placków, chipsów, ryżu czy makaronu (na ciepło). Dla zwolenników ostrych smaków, polecam dodanie ostrej papryczki chili, świeżej lub suszonej, według uznania.

Średnia: 3.4 (głosów: 105)