Dip jogurtowo-warzywny

Zestresowana niezapowiedzianymi gośćmi? Niepotrzebnie. Nie trzeba serwować wykwintnych ciast i mięsnych rolad, żeby zabłysnąć wśród znajomych. Przecież wszyscy lubią chipsy, od czasu do czasu każdy może sobie na nie pozwolić, a z warzywnym dipem, to właściwie samo zdrowie.

Dip jogurtowo-warzywny z chipsami
Składniki: 
  • pół średniego ogórka
  • pomidor
  • pół czerwonej papryki
  • jogurt grecki ok 400 g
  • pęczek koperku
  • szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej

Ogórka umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, delikatnie posolić, odstawić, a po chwili odlać nadmiar wody. Paprykę i koperek umyć, drobno skroić. Tak samo postąpić ze sparzonym i obranym pomidorem. Aby nadto nie rozrzedzić sosu, należy wykroić jego środek i pozbyć się pestek. Wszystko wsypać do salaterki, zalać jogurtem, dodać szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej i wymieszać. Najlepiej smakuje z chipsami, krakersami i chrupiącymi warzywami. Można go podawać do kanapek i potraw z grilla. Sprawdza się też w warunkach górskich, na wysokości 1000 m.n.p.m. w dobrym towarzystwie.

Z dedykacją dla wszystkich, którzy spożywali ten dip w schronisku na Przegibku.

Średnia: 5 (głosów: 3)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Magdalena Mikulska

Pyszność, sama to już robię!! Wersja bez papryki tez jest bardzo dobra - ale całość dopełniają boskie chipsy ;)

Portret użytkownika Dawid Marasek

Całość dopełnia PIWO :)

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Zarówno do chipsów jak i samo super!!! Wykorzystane na niejednej imprezie.