Paryżanki z pieca Anki

Ciasteczka Paryżanki
Składniki: 
  • 50 dag masła roślinnego
  • 65 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • kilka łyżek cukru kryształu do posypania ciastek
  • piec nagrzany do temp 190 stopni

Chcesz słodkiego? Masz łaknienie?
Ucisz rozum i sumienie.
Ogrzej masło do miękkości,
By przy łączeniu trudności
Żadnych Tobie nie sprawiało,
By się łatwo zagniatało.

Teraz cukry utrzyj z masłem,
Tak by zyskać gładką masę.
Dodaj mąkę ziemniaczaną,
Potem pszenną, przesiewaną.
Teraz gnieć to bez litości!
Choć masz ciut zmęczone kości.

Masz już gładkie ciasto, Babo?
Formuj z ciasta rulon żwawo,
Jeden mało, musisz kilka.
Ta robota to jest chwilka.
Posyp rury cukrem z ręki,
Cukier przegna Twe udręki.

Do lodówki włóż, niech leżą,
Otulone ścierką świeżą.
Nawet nockę mogą bywać,
Się w chłodziarce wylegiwać.

Pokrój czule, w małe romby,
Te, pełne kalorii bomby.
Daj na blachę natłuszczoną
Lub papierem wyścieloną.
W piecu siedzą dwa kwadranse,
Coś tu zepsuć – marne szanse.

Średnia: 4.8 (głosów: 4)