Muffiny

Muffiny
Składniki: 

Składniki mokre:

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 3/4 kostki stopionego masła
  • 2 jaja
Składniki suche:
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szklanka wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • 20 dag krówek (krojonych na pół)  
  • tabliczka czekolady (drobno pokrojona)
Polewa:
  • tabliczka czekolady, roztopiona w kilku łyżkach mleka
Akcesoria:
  • blacha do muffin oraz papilotki lub foremki silikonowe, które nie wymagają ani smarowania, ani papilotków
Czas pieczenia ok. 20 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni. Składniki na ok. 20 muffinek.

Miła pani przedszkolanka,
Dzwoni do mnie, rzecze:" Anka,
Upiecz, proszę na imprezę,
ciastka, babkę albo bezę.
Zbliża się dzień ojca, matki,
śpiewać będą wasze dziatki"

Się zgodziłam, bo jak wiecie,
co najbardziej lubię w świecie...
Na stoliki trzeciej grupy,
wpadła miska ciastek kruchych.
Tuzin muffin kokosowych,
w mojej kuchni funkiel nowych.

Teraz opis wam przedstawię,
a mieszanie dziś w podstawie.
Radzę szczerze, Moi Mili,
Byście masło roztopili.
I niech stygnie swoim nurtem,
By połączyć je z jogurtem.
Wbić do miski jeszcze jajka,
I pomieszać, banał, bajka.

Teraz sucha część składników,
Leci w michę, Cukierniku!
Mąkę z proszkiem do pieczenia,
Można mieszać od niechcenia.
Dodać cukier, kokos, sodę,
Pora kończyć moją odę!
"Mokre" z "suchymi" pomieszaj,
I tą myślą się pocieszaj,
Że już prawie finiszujesz,
Że się zaraz wyluzujesz!

Papilotki ułożone,
Do połowy wypełnione.
Aby muffin był ciekawy,
Wciśnij skrawek czekolady.
Jeszcze krówki połóweczkę
Aby upstrzyć twą babeczkę.

Przyszła pora na pieczenie,
Potem przerwa na studzenie.
Gdy ostygnie muffin stadko,
Zrób polewę z czekoladką.
I ozdabiaj jak masz chęci,
Muffin kusi, muffin nęci!

Średnia: 4.2 (głosów: 5)

Odpowiedzi

Portret użytkownika ann

a można zamiast masła margarynę dać?

Portret użytkownika anka

Może być margaryna, ale nie ma to jak zapach masełka.

Portret użytkownika ann

Ostatnio robiłam muffiny z margaryny i wyszły super, wyrosły i były pyszne, dzisiaj robiłam z masła podwójną porcję, mało wyrosły i się kleją do papierków:(

Portret użytkownika anka

Gratuluję I razu:) może dzisiejsze ciasto wyszło bardziej suche i zbite? mniejsze jaja? gorsze masło? pozdrawiam serdecznie!

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Pierwsze w smaku były dobre, ale przykleiły się do papilotek :-(

Ale jak to mówią trening czyni mistrza i teraz wychodzą ok.

Niestety tyle razy trenowałam, że się nam trochę przejadły ;-)