Cukinia do słoików na słodko

Pamiętam jakie zdziwienie kilka lat temu wywołało we mnie odkrycie, że w konsumowanym wówczas serniku nie znajduje się ananas, lecz cukinia. Byłam zaskoczona i zachwycona. Niby zwykłe warzywo, a tak wszechstronne. Bo i w sałatce z kurczakiem, i w tarcie owocowej, w zwykłym ucieranym, taki renesansowy badyl.

Od tej pory co roku, zostawiam sobie kilka sztuk do zrobienia na słodko. W tym roku też.
 

Cukinia na słodko do słoików
Components: 
  • 2,5 kg obranej i wypestkowanej cukinii
  • 80 dag cukru
  • 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
  • cukier waniliowy
  • ewentualnie maleńka szczypta cynamonu

 

 

 

Cukinię pokroić w kostkę, zasypać cukrami i odstawić na 24 godziny do chłodnego miejsca. Na drugi dzień cukinię, wraz z puszczonymi sokami, gotować około 20 minut. Gorącą cukinię przekładać do wyparzonych słoików, dodać ewentualnie cynamon i dopełnić syropem, pozostawiając od góry ok 1,5 cm wolnej przestrzeni. Zakręcać wyparzonymi zakrętkami i położyć do góry dnem aż do wystygnięcia. W razie gdy do słoików nie uda się włożyć wrzących składników, można je poddać 10 minutowej pasteryzacji.

Average: 3.5 (11 votes)

Comments

Iwonn's picture

Pyszna 1
Polecam ten przepis !
Zrobi się taki syrop własny po prostu bomba !

szara myszka's picture

Czy taką cukinię można wykorzystać do racuchów czy placuszki z niej zrobić?

anka's picture

Oczywiście, że można, trzeba tylko porządnie odcedzić :)

Aga883's picture

A gdzie kwasek cytrynowy? Kiedy dodać?

anka's picture

Na drugi dzień, jak cukinia puści sok,do gotowania.