Bułki na parze

Wasze palce, wasze dłonie
pokrył dzisiaj tłusty olej.
 
Ja na przekór Wam pokażę,
jak gotuje się na parze.
 
Takie były parowane...
koktajlikiem polewane.
Bułki na parze
Składniki: 
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • owoce (truskawki, maliny, borówki)
  • miód do smaku

Drożdże pokruszyć do delikatnie podgrzanego mleka, dodać cukier i pomieszać. Zaczyn pozostawić do wyrośnięcia. Mało roztopić i pozostawić do wystudzenia. Po 30 minutach dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na gładką masę.

Z wyrobionego ciasta urywać kawałki i formować dowolnej wielkości kule. Wszystkie ułożyć na czystej ścierce i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na około pół godziny.

Wyrośnięte bułeczki gotować na parze około 10 minut. Można to robić w specjalnych garnkach lub wlać do zwykłego garnka wodę, a na górnej części zawiązać gazę, tak aby powstała powierzchnia, na której można ułożyć bułki. Gorące bułeczki jeść ze zblendowanymi owocami z miodem lub polane roztopionym masłem z odrobiną cukru.

Nasze bułeczki zawsze polewamy koktajlem truskawkowym z miodem. Uwielbiamy. Taki nietłusty czwartek.

Średnia: 3.5 (głosów: 545)