Zupa krem brokułowy

Wiem, że zupę brokułową można robić cały rok. Ale ta jest wyjątkowa, bo z ekologicznie wyhodowanych warzyw. A kiedyś słyszałam, że bez pestycydów brokuł nie urośnie, że karłowaty i w ogóle do niczego. A tu proszę, urósł, piękny, duży i smaczny. Bez chemii. 

Zupa krem brokułowy
Składniki: 
  • brokuł
  • ziemniak
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • szczypta lubczyku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • cebula
  • por
  • kalarepa
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • chleb do grzanek
  • śmietana do zabielenia na talerzu

Ziemniak, cebulę, por, marchew, kalarepę, pietruszkę obrane, umyte i pokrojone wrzucamy do garnka zalewamy ok 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i zagotowujemy. Po kilkunastu minutach dodajemy umyty brokuł. Miękkie części łodygi i różyczki podzielone na części. Dodajemy sól, pieprz, zmiażdżony czosnek i gotujemy kilka minut. Kiedy warzywa są miękkie wyjmujemy z garnka liść laurowy i ziele angielskie. Blendujemy na gładko i dodajemy masło. Podajemy na gorąco z odrobiną śmietany i grzankami własnej roboty, przygotowanymi na maśle z odrobiną oleju,

Średnia: 5 (1 vote)