Krem z cukinii i jarmużu

Jakby tak ogólnie popatrzeć na jesień, to wcale nie jest zła. Nawet najciemniejsze, błotniste dni można uprzyjemnić miską gorącego, gęstego kremiku. A po słonym - wiadomo - zaraz się chce słodkiego. Schodzisz do piwnicy, zdejmujesz z półki nutellę śliwkową i zjadasz "na miejscu". I tak do wiosny, Przyjaciele.

Składniki: 
  • duża cukinia
  • 2 pęczki jarmużu
  • 3 ziemniaki
  • marchew
  • por
  • piertuszka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy - pół łyżeczki
  • papryka słodka- pół łyżeczki
  • tymianek - pół łyżeczki
  • sół do smaku
  • litr wody
  • olej do smażenia
  •  

Do garnka z grubym dnem wrzucić obrane i pokrojone ziemniaki, cebulę, marchewkę i pietruszę, podsmażyć na oleju. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną cukinię, pokrojonego pora i zmiażdżony czosnek.

Dodać przyprawy, sól i smażyć, uważać przy tym, aby nie przypalić cebuli i czosnku. Po chwili warzywa zalać wodą i gotować do miękkości. Przed samym końcem dodać umyty jarmuż bez łodyg i stwardniałych części liścia. Zblendować.

Podawać z dużą ilością natki pietruszki. Na rozlanej do talerzy zupy mozna dodać śmietanę i własnej roboty grzanki.

 

Średnia: 5 (1 vote)