Sałatka śledziowa z rodzynkami

To chyba jest regułą, że śledzie cieszą się uznaniem wśród dojrzałej części społeczeństwa. Pewnie zaczynam się statkować, bo śledzie mnie wręcz prześladują!

Sałatka śledziowa z rodzynkami
Składniki: 
  • 6 filetów matjas
  • 2 cebule
  • 10 dag rodzynek
  • mały słoiczek koncentratu
  • kilka łyżek oleju
  • pomarańcza

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, aby nie były zbyt słone. Wyjąć je po 3-4 godzinach. Dodatkowo wypłukać kilka razy w czystej wodzie.

Rodzynki zalać świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i odstawić na 30 minut. Cebulę zeszklić, dodać rodzynki z sokiem,  koncentrat i smażyć kilka minut. 

Śledzie pokroić w kostkę i połączyć cebulą z rodzynkami. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Średnia: 4 (głosów: 5)