Sałatka śledziowo fasolowa

Każdego roku, około Wielkanocy, chodzą za mną śledzie. A pomysł na połączenie ich z fasolą znalazłam w książce pana Marka Łebkowskiego, Najlepsze z najlepszych, przepisy kuchni polskiej. Bo kolejną przypadłością około świąteczną, jest studiowanie tej pozycji.  A poza tym, wszak wiadomo, kto je śledzie, temu się wiedzie. Albo, kto nie je śledzi, ten w kozie siedzi.

Sałatka śledziowo fasolowa
Składniki: 
  • 15 dag fasolki perłowej
  • 5 płatów śledziowych matjas
  • 3 jaja na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta pieprzu

Fasolę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie wodę odlewany, zalewamy ją świeżą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i wsypujemy do miski.

Równocześnie, w zimnej wodzie, przez parę godzin moczymy śledzie. Wodę kilkakrotnie zmieniamy. Śledzie kroimy w kostkę, łączymy z fasolą, poszatkowanym szczypiorkiem i drobno pokrojonymi jajkami. Całość doprawiamy sosem powstałym z połączenia majonezu, śmietany i pieprzymy. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Średnia: 5 (głosów: 2)