Zupa rybna

To była pierwsza w moim życiu zupa rybna. Przed jej skosztowaniem wątpliwości wylewały mi się uszami. Przepis, podobno z Finlandii, przywiozła sympatyczna Ela. Ewa, natomiast tę zupę udoskonaliła i zaraziła jej smakiem, mnie. Teraz ja, namawiam Was do zrobienia tej zupy, bo moje wątpliwości uleciały w kosmos. Zawsze powtarzam, że podróże kształcą.

Dzięki Ewa

Zupa rybna
Składniki: 
  • ok 30 dag filetu z łososia
  • 45 dag polędwicy z dorsza
  • 25 dag krewetek
  • 4-5 ziemniaków (średniej wielkości)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • pęczek koperku
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka śmietany 12 %
  • sól do smaku
  • szczypta pieprzu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Marchew, pietruszkę umyć i zetrzeć na tarce (duże oczka) i wrzucić do dużego garnka. Dodać umyty por i zalać to zimną wodą- ok 3,5 l. Wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Z umytego łososia odciąć skórę i dodać ją do warzyw. Wywar gotować jak rosół. Po ok 15 minutach od zagotowania, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować kolejne 15 minut aż nieco zmiękną. Ziemniaki nie mogą być zbyt miękkie, kiedy dodawać będziemy pokrojonego w kostkę łososia i dorsza, ryba gotuje się dosłownie chwilę. Z zupy wyjąć skórę i rozgotowanego pora.

Po dodaniu pokrojonej ryby, należy posolić zupę, (według uznania) i popieprzyć. Trzy minuty przed zakończeniem gotowania wrzucić oczyszczone krewetki, ogony należy usunąć. Krewetki dodawać w całości lub przekrojone.
Do miseczki nalać niewielką ilość zupy, w niej rozcieńczyć koncentrat i wlać z powrotem do zupy. Tę samą czynność wykonać ze śmietaną. Przed samym finałem, do zupy proszę dodać posiekany koperek, dużo koperku. Podawać na gorąco.

Uwaga. Do zupy, zamiast łososia i dorsza, można dodać inne filety, np. mirunę. A jeśli ktoś nie jest w stanie przełknąć krewetki, można pominąć ten składnik, zwiększając odpowiednio ilość ryby.

Można też starte warzywa i posiekany por podsmażyć przed zalaniem wodą, ale tę opcję wybiorę następnym razem.

Średnia: 3.4 (głosów: 7)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Zupę polecam!!! Niebo w gębie ;-)

Dziękuję Aniu za próbkę ;-)

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Kochana Aniu zupa zrobiona!!!

Możesz być ze mnie dumna, wyszła pyszna. Nawet mojemu Łukaszowi smakuje. I w dodatku je krewetki, a zarzekał się, że nie będzie :))

Wszystko dzięki Twoim instrukcjom w przepisie, postępowałam krok po kroku zgodnie z nimi ;))
Pominęłam tylko śmietanę. Jakoś pominęłam to zdanie. Ale i tak jest pyszna :))

Gdyby nie Twoja wcześniejsza próbka, to nie wiem, czy bym się za nią zabrała. A tak, zrobiłam i mogę szczerze polecić!!!

Dziękuję!!!

Portret użytkownika anka

Moja krew! Dzięki, Asiu :)