Mazurek orzechowy

Oto mój mazurowy faworyt. Święta ledwo rozpoczęte, a pozostały resztki. Na Morsów zawsze można liczyć! Wesołego Alleluja!

Mazurek orzechowy
Składniki: 

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • żółtko
  • łyżka śmietany


Masa orzechowa:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 80 ml śmietany 12 %
  • 75 g masła
  • jajo
  • bakalie do zdobienia


Tortownica 25 cm lub blacha 21x25 cm

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone masło, resztę składników i zagnieść w sprężystą kulę. Jeśli ciasto zbyt klei się do rąk, należy je dodatkowo podsypać mąką. Ciasto owinąć w folię i godzinę studzić w lodówce. Następnie rozwałkować ciasto (grubość 5 mm) na stolnicy wysypanej mąką, dopasowując ciasto do kształtu brytfanny. Ciasto przełożyć na blachę, używając do tego wałek (ciasto należy nawinąć na wałek i rozwijać nad brytfanną), nakłuć widelcem i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Jajo ubić z cukrem. Dodać zmielone orzechy, śmietanę. Gotować kilka minut na niewielkim ogniu, nie przerywając mieszania. Masło utrzeć i połączyć z wystudzoną masę orzechową za pomocą miksera. Masę rozłożyć na kruchym spodzie. Ozdobić bakaliami, np. migdałami, rodzynkami lub pokrojonymi daktylami. Gotowy mazurek schłodzić w lodówce.

Pomysł zaczerpnięty z książki pana Marka Łebkowskiego, Najlepsze z najlepszych, przepisy kuchni polskiej

Średnia: 4 (głosów: 3)