Biały mazurek

Dla mnie Święta zaczynają się wraz z pierwszą nutką zapachu pieczonego ciasta. Wielkanocne trendy zobowiązują do mazurkowych popisów. Ulegnij więc poniższej pokusie, bo gdy w piekarniku rumieni się krucha podstawa, w duszy kwitną żonkile i tulipany.

Mazurek z białą czekoladą
Składniki: 

Ciasto:

  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 25 dag mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 6 łyżeczek kwaśnej śmietany

Polewa (biała czekolada):

  • 20 dag masła
  • 1/3 szklanki wody
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 20-30 dag bakalii (suszone, pokrojone w kostkę morele, suszona żurawina)

Wykonanie ciasta:

Z powyższych składników zagnieć ciasto. Włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj je na grubość ok 7 mm i ułóż na dużej blasze (43x30 cm), posmarowanej masłem lub wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz aż się zrumienieni (ok 30 -35 minut w zależności od grubości ciasta) w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Wykonanie polewy:

W rondlu rozpuść masło, cukry, dodaj wodę, a na końcu mleko w proszku. Wymieszaj i doprowadź do dokładnego rozpuszczenia się mleka, ale nie gotuj.

Na gotowym placku rozsyp bakalie. Zalej je gorącą masą i całość pozostaw do zastygnięcia. Potrwa to kilka godzin. Aby przyspieszyć zastyganie, ciasto można włożyć do lodówki, choć moim zdaniem chłodznie kruchych placków wpływa niekorzystnie na ich smak.

Średnia: 4.8 (głosów: 5)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Zostałam poczęstowana osobiście przez cudotwórczynię tego wypieku:)
Muszę przyznać, że nie jestem jakimś wielkim łakomczuchem słodyczowym i ciastowym, ale ten MAZUREK, to istne NIEBO W GĘBIE i to nietylko w przenośni, ale i dosłownie!!!
Naprawdę polecam!!!

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Miałam okazję raczyc sie tym ciastem drugi raz.
I drugi raz był równie wyborny!! :-)

Portret użytkownika anka

ja też uwielbiam :) w wersji dla dorosłych można dodać kieliszek wódki albo wykąpać bakalie w alkoholu.

Portret użytkownika bialutka

dopiero niedawno odkryłam Twój blog Anko i to ciasto zrobiłam jako pierwsze, jest cudowne, zrobiłam je na święta, wszyscy się zajadali :)

Portret użytkownika anka

Cudownie, nie przerywajcie zatem degustacji:) dzięki za wiadomość.

Portret użytkownika ifcia

Aniu, ratuj, podrzuć jakiś pewny przepis na babkę wielkanocną. Ostatnio mnie nie lubią tego typu wypieki. Podczas dzisiejszej próby - poległam. Baba najpierw się pyszniła wysokością, a potem bezczelnie opadła, ledwo dno foremki przykrywając. Ot, kapryśna!

Portret użytkownika anka

No wiesz! Żeby tak opaść! Ifcia, nie piekę bab, a tak chciałabym Ci pomóc :)

Portret użytkownika ifcia

A buuu!

Portret użytkownika caro84

Pani Aniu a jaka duza blacha? Zawsze mam z tym problem albo za duza wezme albo za mala, pozdrawiam bede piekla bo rodzinka sie zapowiedziala :-)

Portret użytkownika anka

Blacha około 25x35cm, trochę większa też może być :)

Portret użytkownika ifcia

Hej, Aniu! Upiekłam ten mazurek, dla mnie pyszny. Pozostali stwierdzili, że zbyt słodki, ot, i zrób coś nowego:-/
Pozdrawiam świątecznie!!!

Portret użytkownika anka

Ifciu, też go upiekłam. U mnie wszyscy go kochają:) coż, musisz zjeść go sama hehehe. Też Cię świątecznie pozdrawiam i całą Twoją rodzinkę.

Portret użytkownika crl

mam dwa pytanka: czy do polewy zamiast wody można użyć mleka? Czy "Twoja" :-) szklankama 250ml?

Portret użytkownika anka

Woda czy mleko?-nie próbowałam, nie wiem. Tak, moja szklanka ma 250 ml :) powodzenia

Portret użytkownika Bena

Witam znalazłam dzisiaj przepis na mazurach, jedno pytanie w przepisie podana jest wielkość blachy 43x30 a następnie w komentarzach podana blacha 25x30 która jest odpowiednia.

Portret użytkownika anka

Właściwie obie wersje są odpowiednie. Kiedy piękę na tej większej, mazurek jest cieńszy, na mniejszej blasze ciasto musi być grubsze. Robiłam go już tyle razy, że dochodzę do wniosku, cieńszy jest smaczniejszy! Powodzenia:) i Wesołych świąt!
 

Portret użytkownika Bena

Dziękuję za odpowiedź, jutro zabieram się do pieczenia mojego pierwszego mazurska :)Również życzę Wesołych i rodzinnych Świąt.

Portret użytkownika edith

Upiekłam. Moim zdaniem zbyt dużo cukru i zbyt mało wody w masie. No i zrobiły się straszne grudy z mleka, więc następnym razem rozpuszczę go inaczej.

Portret użytkownika anka

Mnie też się zdarza, że masa gęstnieje za bardzo i zbyt szybko, kwestia jakości mleka..? Można wtedy dolać odrobinę wody. Poza tym, trzeba wykazać się niezłym refleksem, aby nie powstały grudy (trzepaczka), choć czasem mleko jest takiej jakości, że masa jest idealnie gładka. Mazurki z natury są bardzo słodkie, należy je jeść małymi kawałkami, wtedy jest idealnie.