Zniesławiony burak nigdzie się tak nie broni, jak na talerzu. Dobrze wpływa na wszystko, a szczególnie na gości i ich humor. Chcesz mieć udaną imprezę zrób carpaccio z buraka.

Składniki:
- 5 upieczonych buraków (średniej wielkości)
- 2 garści rukoli
- 15 dag sera feta (pół opakowania)
- 2 garści słonecznika
sos do polania
- kilka łyżek octu balsamicznego
- kilka łyżek oliwy
- kilka łyżek wody
- pół łyżeczki miodu
Buraki należy wyszorować i piec w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 200 stopni. Wystudzone obrać ze skórki i pokroić w plastry. Moje zostały pokrojone w półksiężyce dla wygody spożywania (na tak zwanych kolanach). Ułożyć na półmisku warstwę buraków, następnie umytą i osuszoną rukolę, a na niej drobno pokrojoną fetę. Całość posypać uprażonym słonecznikiem (na patelni, bez tłuszczu).
Do małego słoika włożyć składniki na sos i potrząsnąć kilka razy, aby całość idealnie się połączyła. Polewać delikatnie i z umiarem.
Odpowiedzi
Będę próbował, brzmi dooobrze
Będę próbował, brzmi dooobrze :)
Przepyszne...☺ Sprawdziłem i
Przepyszne...☺ Sprawdziłem i muszę przyznać, że dawno nie byłem tak mile kulinarnie zaskoczony.