Łazanki z kapustą kiszoną i mięsem

Jak przetrwać panujące mrozy? Tylko z pełnym żołądkiem. Ciężkie, mięsne dania, takie jak łazanki, mają swoje uzasadnienie w pogodzie, która ostatnio daje się we znaki. To niewyszukane danie ma sycić i zaspokajać wilcze apetyty, idealne na obecną syberiadę.

Łazanki z kapustą kiszoną i mięsem
Components: 
  • 50 dag makaronu łazanki
  • 50 dag mięsa wieprzowego, np. łopatka
  • laska kiełbasy
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia

Umyte mięso mielę, wrzucam na patelnię i podsmażam. Po kilku minutach podlewam odrobiną wody, solę, pieprzę, przyprawiam majerankiem i duszę przez około 40 minut. W osolonej wodzie, z łyżką oleju, gotuję makaron, odcedzam i hartuję. Drobno pokrojoną cebulę smażę na oleju. Kapustę kiszoną odciskam z własnego soku i przekładam do garnka. Zalewam ją wodą i gotuję około pół godziny. Odcedzam, studzę i ściskając ją w dłoniach pozbywam się nadmiaru wody. Podsmażam pokrojoną w kostkę kiełbasę, a pod koniec jej smażenia dorzucam pokrojoną kapustę. W dużym garnku, na małym ogniu, mieszam wszystkie składniki, przyprawiam solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego.

Łazanki są moją tajną, antymrozową siłą i niezawodnym antydepresantem. Odchudzanie zostawmy na wiosnę.

Average: 4.1 (15 votes)

Comments

kreatywna Dori's picture

Poczyniłam cudne łazanki
Z przepisu tutejszej Anki
Brzuch nimi zacnie napełniłam
I porządnie się nasyciłam

izabelas__22's picture

co znaczy "hartować"?

anka's picture

Po ugotowaniu, makaron należy przelać zimną wodą, żeby się nie kleił. Takie właśnie hartowanie :)

extremewomen's picture

Super...przepyszne :)

anka's picture

o! a może to dziś zrobie na obiad! :) pozdrawiam

fikus's picture

ok!

andrzej d's picture

właśnie robię wg Twojego przepisu

Kasia402's picture

Wyszły fajnie! Dzięki