Zupa z soczewicy

Ten panujący za oknem chłód trzeba czymś zajeść. Zupa z soczewicy cudownie rozgrzewa, syci i ogólnie poprawia humor. Dla mnie odkrycie miesiąca, szkoda, że córka znów kręci nosem.

Zupa z soczewicy
Składniki: 
  • szklanka soczewicy (czerwonej)
  • 1,3 l wody
  • por
  • ziemniak
  • cebula
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek - szczypta
  • rozmaryn - szczypta
  • kurkuma - szczypta
  • słodka papryka - szczypta
  • pieprz ziołowy - szczypta
  • łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku

Obrane, umyte i pokrojone warzywa wrzucić na patelnię i podsmażyć na oleju z czosnkiem i przyprawami. Przełożyć do garnka i zalać wodą, kiedy warzywa będą podgotwane, marchewka prawie miękka, dodać umytą soczewicę i ugotować do miękkości. Dodać łyżeczkę masła.

Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z kleksikiem śmietany, z grzankami domowej roboty i natką pietrszuki. Można też jeść solo, ponieważ jest bardzo sycąca.

Jeśli po zblendowaniu, uznasz, że zupa jest zbyt gęsta, dolej ostrożnie przegotowanej wody.

 

Średnia: 3.7 (głosów: 176)