Ten panujący za oknem chłód trzeba czymś zajeść. Zupa z soczewicy cudownie rozgrzewa, syci i ogólnie poprawia humor. Dla mnie odkrycie miesiąca, szkoda, że córka znów kręci nosem.
Składniki:
- szklanka soczewicy (czerwonej)
- 1,3 l wody
- por
- ziemniak
- cebula
- 2 marchewki
- pietruszka
- olej do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- tymianek - szczypta
- rozmaryn - szczypta
- kurkuma - szczypta
- słodka papryka - szczypta
- pieprz ziołowy - szczypta
- łyżeczka masła
- sól i pieprz do smaku
Obrane, umyte i pokrojone warzywa wrzucić na patelnię i podsmażyć na oleju z czosnkiem i przyprawami. Przełożyć do garnka i zalać wodą, kiedy warzywa będą podgotwane, marchewka prawie miękka, dodać umytą soczewicę i ugotować do miękkości. Dodać łyżeczkę masła.
Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z kleksikiem śmietany, z grzankami domowej roboty i natką pietrszuki. Można też jeść solo, ponieważ jest bardzo sycąca.
Jeśli po zblendowaniu, uznasz, że zupa jest zbyt gęsta, dolej ostrożnie przegotowanej wody.