W kuchni wigilijne próby generalne. Co prawda barszcz, z kiszonych buraków, robiłam wielokrotnie, ale dziś specjalnie dla Was...żeby zrobić zdjęcia... żeby spisać proporcje. W tym postnym barszczu „oczek” nie uświadczysz, ale jak się postarasz, będą uszka. Moje są zamrożone i czekają na wigilijną odwilż.
Mimo, że kilka rzeczy przezornie przygotowałam wcześniej, powoli ogarnia mnie świąteczna panika. Planuję upiec sernik z cukinią, placek jabłkowo-makowy, pierniki, kruche ciasteczka. Ugotuję, jak co roku kapustę z grzybami, jakieś pierogi, kompot. Bo ryby i surówki to zadanie pozostałych biesiadników. Głowa huczy od pomysłów, tylko czas jak zwykle, nieubłagany.
- 2 litry wody
- marchewka
- pietruszka
- pół selera
- pół pora
- cebula
- ziele angielskie (3 kulki)
- liść laurowy (2 listki)
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka koperku
- ząbek czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cytryna ewentualnie
- kiszony barszcz
Do gotującej się wody wrzucić obrane i umyte warzywa. Moje jarzyny dodatko przekrawam, żeby wywar był intensywny. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, obrany czosnek, majeranek, koperek i gotować około pół godziny. Następnie wyjąć jarzyny (no chyba, że jest wśród gości smakosz gotowanych jarzyn) i wlać kiszony barszcz. Do mojego garnka trafia cała zawartość kiszonki, łącznie z burakami, po to, żeby zupa była intensywna. Całość dogrzać, lecz nie gotować, bo barszcz starci swój piękny kolor. Na końcu doprawić pieprzem i solą, próbując uprzednio całość, bo sama kiszonka jest słona. Do barszczu można dodać soku z cytryny. Podawać z ugotowanymi uszkami.
Odpowiedzi
Będę gotowac w niedziele :),
Będę gotowac w niedziele :), dodam jeszcze do wywaru jak co roku: suszonego grzyba, suszoną śliwkę i jabłko (kwaśne)
Barszczyk musi być. U nas
Barszczyk musi być. U nas będzie jeszcze biały, tzn brązowy :)) taki kolor dzięki grzybom, dużej ilości grzybów:)) kocham ten barszcz!
Pytanie-na ile osób mniej
Pytanie-na ile osób mniej więcej wystarczy takiego barszczu z proporcji które podałaś?
Dzięki z góry za odpowiedź
Wywar+kiszonka=3,5 - 4l
Wywar+kiszonka=3,5 - 4l ugotowanego barszczu. Biorąc pod uwagę różne wielkości talerzy, uszka etc. to porcji będzie 10 -15 (ok szklanka zupy na osobę) :))
Dziękuje za szybki odzew :)
Dziękuje za szybki odzew :)
Na dzień dzisiejszy wiem, że będzie 15 osób dorosłych i 1 trzylatek :)
Pozdrawiam