- mięso, np. nóżka z kury (umyte)
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 4 ziemniaki (umyte i pokrojone w kostę)
- cały por
- kawałek selera
- liść laurowy i ziele angielskie (należy je wyjąć przed miksowaniem)
- 2 duże cukinie (umyte, obrane ze skóry, wypestkowane i pokrojone w kostkę)
- 5 ząbków świeżo wyciśniętego czosnku
- solidna szczypta curry
- sól, pieprz
- duża cebula pokrojona w kostkę
- śmietana do zabielenia na talerzu
- kilka kromek chleba do zrobienia grzanek
Składniki na ok 3-4 litry zupy (gotowanie w ok 3 litrach wody). Jeżeli chcemy uzyskać bardzo gęsty krem, należy użyć mniejszej ilości wody.
Głowa puchnie od myślenia,
znów mam zupę do zrobienia.
Dziś wprowadzam modę nową,
pichcę zupę cukiniową.
W garze dużym więc gotuję,
co w składnikach opisuję.
Udko z kury lub z królika,
biedny szarak, już nie fika.
Mięso zatem się gotuje,
szumy wstrętne już zdejmuję.
Hop do wrzątku po kolei,
co do ręki się przyklei:
Ziemniak, marchew i pietrucha,
por i seler dla serducha.
Dużo zielska teraz wtykam,
latem czuję, że oddycham.
Trochę pieprzu, łyżkę soli,
niech gotują się powoli.
Jeszcze chwilę, do miękkości,
dla mnie dużo to radości.
A cukinia cud zielona,
na patelni pokrojona.
Daję curry, czosnku, soli,
smażę, duszę to powoli.
Wszystko łączę w ekscytacji,
mąż mój wcale nie ma racji.
Ach, kuchenny mój sceptyku,
zmienisz zdanie już po łyku!
Kiedy szatkuję cebulę,
drugą ręką córkę tulę.
Smażąc, z małą podryguję,
cebula w zupie ląduje.
Gdy składniki połączone,
mięso z gara wyłożone.
Biorę blender i miksuję,
już tej zupy nie zepsuję.
Krem podaję ze śmietaną,
z natką świeżo pozrywaną.
A z grzankami to rozpusta,
po minucie miska pusta...
Odpowiedzi
Cukinia- często się
Cukinia- często się zastanawiałem co by tu z tym zrobić, a tu proszę, ot taki kremik..