Podobno był pyszny. Truskawkowo - śmietankowy, lekki, trochę chrupiący. W jego wykonanie włożyłam serce, duszę i tym podobne. W końcu dla syna, na urodziny.
Składniki na biszkopt:
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 12 jaj
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 25 dag truskawek (u mnie mrożone)
- cukier puder do smaku (3-5 łyżek)
- 20 dag gęstego naturalnego serka homo
- 50 dag serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30% (schłodzonej)
Konfitura truskawkowa:
- 35 dag truskawek (u mnie mrożone)
- cukier do smaku
Do zdobienia:
- 10 dag siekanych migdałów
- 30 dag świeżych truskawek
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli i łyżkami dodawać do masy. Całość dokładnie pomieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy o średnicy ok. 32cm. Spód tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Aby sprawdzić czy biszkopt jest gotowy należy wsunąć do niego patyczek. Jeśli ciasto nie klei się do drewienka, oznacza to, że jest gotowe. Biszkopt studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Chłodny placek (najlepiej na drugi dzień) wyjąć z tortownicy (brzeg odkrawać nożem) i przekroić na 3 blaty. Każdy blat nasączyć niezbyt mocną herbatą.
W czasie, kiedy biszkopt się piecze lub w dowolnym momencie przed, podsmażyć truskawki (pokrojone) z cukrem, tak aby powstała konfitura. Truskawki smażyć bez przykrycia, tak aby odparowała woda. Tak niewielkiej ilości owoców wystarczy około 20-30 minut smażenia.
Migdały wrzucić na patelnię i prażyć bez tłuszczu, aż uzyskają przyjemnie brązowy kolor.
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem (ok 3 łyżki cukru pudru). Do ubitej śmietany dodawać serki, po łyżce, nie przerywając ubijania, należy jednak robić to na delikatnych obrotach. Sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić.
Do 1/3 kremu dodać zblendowane truskawki, delikatnie mieszając. Uwaga! Do kremu wlewaj truskawki ostrożnie. Nie dodawaj całości, jeżeli uznasz, że może to spowodować zbytnie rozrzedzenie masy.
Ułóżyć pierwszy blat na paterze i nasączyć ciasto herbatą. Nasączony biszkopt posmarować konfiturą i wyłożyć na nią masę z truskawkami. Masę przykryć kolejnym blatem. Nasączyć go, a następnie wysypać na niego część uprażonych migdałów. Wyłożyć na niego około połowę masy śmietanowej. Masę przykryć trzecim blatem, (najpierw napączować herbatą), a następnie wysmarować pozostałą częścią masy śmietanowej.
Bok ozdobić prażonymi migdałami, górę zaś świeżymi truskawkami. Zdobienie truskawkami należy wykonać krótko przed podaniem, żeby truskawki były świeże i apetyczne.
Uwaga. Masę w całości można wykonać z dodatkiem truskawek, wtedy trzeba zwiększyć ilość owoców. Pamiętać trzeba jednak o ostrożnym wlewaniu truskawek, tak aby masa zachowała swą gęstość.
Do nasączenia tortu wykorzystałam sok z rozmrożonych truskawek + herbata.
Odpowiedzi
Wow!
Wow!
Aniu, cudnie wygląda, aż mi
Aniu, cudnie wygląda, aż mi ślinianki przyspieszyły...Czekam na koniec mojej diety i jak już będę laską, to zrobię sobie dwa na raz!:)
Dzięki, Dziewczyny! A sezon
Dzięki, Dziewczyny! A sezon truskawkowy nadchodzi!