Wyjątkowo wredny maj. Wirusy czepiają się nas jak rzep psiego ogona. Dzieci chorują na zmianę, a urodziny synusia wyprawiamy na raty. Stąd majowe szaleństwo tortowe. Biszkopt robię już z zamkniętymi oczami, a masę czekoladową przetestowałam na wszelkie sposoby. W ostatniej wersji tortu, podstawą masy czekoladowej jest budyń, który nadaje jej lekkości. Kawowa masa na bazie śmietany to też smakowa wersja lajt. A śmietankowe rozetki na "tortowym dachu" to już krok w chmury.
PS Zdjęcia zdradzają, że torty były conajmniej dwa. Wersja z koralikami, to odpowiedź na, wpisane w moją naturę, roztargnienie. Bez szprycy i rękawa, których zapomniałam, w domu sezonowego zamieszkania, śmietankowych rozetek nawet Salomon nie wyczaruje.
Biszkopt (tortownica ok 30 cm):
- 10 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1,5 łyżki oliwy
Masa czekoladowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 1,5-2 gorzkie czekolady
- kostka masła
- 0,5-1szklanki cukru pudru (w zależności od tego jak słodki ma być tort)
- 3 szklanki mleka
Masa kawowa:
- 400 g śmietany 30%
- naturalny,gesty serek homo lub mascarpone 200 g
- szklanka sypkiej kawy cappuccino
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan fixu
Zdobienie tortu bitą śmietaną:
- 200 g śmietany 30%
- 200 g naturalnego, gęsto serka homo lub mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- opakowanie śmietan fixu
- mała paczka zmiażdżonych herbatników, do obsypania boków
Biszkopt
Żółtka utrzeć z cukrami, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dolać oliwę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z całością. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180-185 stopni. Ciasto można wyjąć po uprzednim sprawdzeniu, czy jest suche, drewnianym patyczkiem (zapałka, wykałaczka).
Masa czekoladowa
Czekolady rozpuścić z 2-3 łyżkami mleka. Przygotować budyń, tzn 2 szklanki mleka zagotować i wlać do niego rozpuszczone w szklance mleka, budynie. Dodać cukier i kostkę masła, delikatnie mieszać, aż się rozpuści. Wlać rozpuszczoną czekoladę i pomieszać. Smarować ciepłą masą.
Masa kawowa
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kończąc ubijanie dodać kawę, jednocześnie zmniejszając obroty miksera. Dodać serek i całość delikatnie wymieszać łyżką.
Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą nasączyć przegotowaną wodą z cytryną i cukrem lub naparem kawowym. Tort przekładać masami w dowolnej kolejności. Przełożony biszkopt otulić masą czekaldową, bo zawarte w niej masło, idealne scali całość.
Zdobienie
Boki tortu obrzucić zmiażdżonymi herbatnikami. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek i wymieszać wszystko łyżką. Do zdobienia użyć szprycy i rękawa.
Tort najlepiej smakuje na drugi dzień, po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce.
Odpowiedzi
Noo kazali mi napisać, że był
Noo kazali mi napisać, że był smaczny ten tort !! ale naprawdę był bardzo dobry... ;) jadłam osobiście i żadnych skutków ubocznych ;) polecam!!!
Mnie nie kazali nic pisać, a
Mnie nie kazali nic pisać, a oblizywałem się od ucha do ucha!
ANKA TAK DALEJ!
Zuk za niedługo ma urodziny,
Zuk za niedługo ma urodziny, może by tak ciocia zrobiła torta ;-)?
Zrobiłaby, a co? :))) tylko
Zrobiłaby, a co? :))) tylko jak to rozwiązać logistycznie?
Hmm... wpadniecie znowu??? ;-
Hmm... wpadniecie znowu??? ;-)))