Tarta truskawkowa z białą czekoladą

O ja głupia, co robię!? Jestem kompletnie nie na czasie. Przecież to ostatnia chwila, żeby w drodze na plażę, zrzucić jeden czy dwa kilogramy, a ja pichcę, gotuję, smażę. Ale z drugiej strony, nie mogę stać biernie, straganowe pyszności same wskakują do koszyka.
To już chyba ostatni truskawkowy frykas w tym sezonie. Dajcie się skusić, od jutra szpinak i 6 Weidera.

 

Tarta truskawkowa z białą czekoladą
Składniki: 

Składniki na kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • kostka masła
  • 3 żołtka
  • szklanka cukru pudru

Nadzienie owocowe

  • 50 dag truskawek

Biała czekolada

  • pół kostki masła
  • 3 łyżki wody
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mleka w proszku

Przygotowanie ciasta

Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę (masło pokroić w kostkę) i dokładnie zagnieść. Wyrobioną kulkę owinąć w folię i na godzinę przełożyć do lodówki. Następnie wyłożyc je na stolnicę, rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Szklana forma nie wymaga natłuszczenia. Formy blaszane należy natłuścić, np. masłem. Wylepić dokładnie 28 cm formę ciastem, nakłuć gęsto widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w 200 stopniach. Pierwsze 10-15 minut piec góra dół, na kolejne minuty piec ustawić tylko na dolne grzanie. Gotowe, rumiane ciasto wyjąć z piekarnika.

Przygotowanie truskawek

Umyte, odszypułkowane i pocięte na ćwiartki truskawki gęsto ułożyć na wystudzonym cieście.

Przygotowanie białej czekolady

Do rondelka włożyć masło, wodę, cukier i roztopić na słabym ogniu. Do jednolitego już płynu wsypać mleko, dokładnie wymieszać trzepaczką, nie gotować. Gładką masą (gorącą, natychmiast po wymieszaniu) zalać truskawki. Gotową tartę można włożyć do lodówki, aby biała masa stężała.

Ten przepis zrobili:

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Kolejne kulinarne mistrzostwo autorstwa naszej Anny. Kusząco wygląda i tak samo smakuje !!! Próbowałam kawałka w wykonaniu autorki ;-)

Portret użytkownika anowak7

przepis sprawdzony, jest superzasty :-) Oryginał pewnie jest smaczniejszy ale mój też był niczego sobie z takimi tam małymi niedociągnięciami kucharki :-)

Portret użytkownika evie

Właśnie się zajadam, pyszności!!!

Portret użytkownika anka

Dzięki :)