O ja głupia, co robię!? Jestem kompletnie nie na czasie. Przecież to ostatnia chwila, żeby w drodze na plażę, zrzucić jeden czy dwa kilogramy, a ja pichcę, gotuję, smażę. Ale z drugiej strony, nie mogę stać biernie, straganowe pyszności same wskakują do koszyka.
To już chyba ostatni truskawkowy frykas w tym sezonie. Dajcie się skusić, od jutra szpinak i 6 Weidera.
Składniki na kruche ciasto
- 2 szklanki mąki krupczatki
- kostka masła
- 3 żołtka
- szklanka cukru pudru
Nadzienie owocowe
- 50 dag truskawek
Biała czekolada
- pół kostki masła
- 3 łyżki wody
- pół szklanki cukru
- szklanka mleka w proszku
Przygotowanie ciasta
Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę (masło pokroić w kostkę) i dokładnie zagnieść. Wyrobioną kulkę owinąć w folię i na godzinę przełożyć do lodówki. Następnie wyłożyc je na stolnicę, rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Szklana forma nie wymaga natłuszczenia. Formy blaszane należy natłuścić, np. masłem. Wylepić dokładnie 28 cm formę ciastem, nakłuć gęsto widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w 200 stopniach. Pierwsze 10-15 minut piec góra dół, na kolejne minuty piec ustawić tylko na dolne grzanie. Gotowe, rumiane ciasto wyjąć z piekarnika.
Przygotowanie truskawek
Umyte, odszypułkowane i pocięte na ćwiartki truskawki gęsto ułożyć na wystudzonym cieście.
Przygotowanie białej czekolady
Do rondelka włożyć masło, wodę, cukier i roztopić na słabym ogniu. Do jednolitego już płynu wsypać mleko, dokładnie wymieszać trzepaczką, nie gotować. Gładką masą (gorącą, natychmiast po wymieszaniu) zalać truskawki. Gotową tartę można włożyć do lodówki, aby biała masa stężała.
Odpowiedzi
Kolejne kulinarne mistrzostwo
Kolejne kulinarne mistrzostwo autorstwa naszej Anny. Kusząco wygląda i tak samo smakuje !!! Próbowałam kawałka w wykonaniu autorki ;-)
przepis sprawdzony, jest
przepis sprawdzony, jest superzasty :-) Oryginał pewnie jest smaczniejszy ale mój też był niczego sobie z takimi tam małymi niedociągnięciami kucharki :-)
Właśnie się zajadam,
Właśnie się zajadam, pyszności!!!
Dzięki :)
Dzięki :)