Tarta migdałowa z suszonymi śliwkami

Obiecywałam sobie, że nigdy nie napiszę przepisu w stylu: "naprawdę pyszne ciacho, błyskwiczne wykonanie etc". Ale chcąc nie chcąc, dopadła mnie twórcza zapaść. Każde napisane słowo, to jak pieszczota z jeżem. Czuję się jednak w obowiązku, podzielenia się z całym światem, pysznym doświadczeniem zeszłego tygodnia. Dlatego, mimo, że mózg rozleniwiony, a spod palców wychodzą dyrdymały, trwam na stanowisku i sieję potencjalne ziarno inspiracji. A na to, że było dobre, mam świadków. Może zechcą zeznawać.

Tarta migdałowa z suszonymi śliwkami
Składniki: 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Składniki na nadzienie:

  • 15 dag śliwek suszonych
  • jajo
  • 10 dag płatków midałowych
  • 3 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru

Forma do tarty ok 28 cm.

Przesianą mąkę, cukier puder, żółtka i masło wyrobić na gładko, owinąć folią i co najmniej godzinę chłodzić w lodówce. Wyjąć i energicznie rozwałkować. Wyłożyć ciastem, wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Przed pieczeniem można je jeszcze schłodzić w lodówce (ok pół godziny). Piec ok 20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Jajo ubić z cukrem i masłem, na gładko. Dodać płatki migdałowe, pokrojone w kostkę śliwki i wymieszać. Masę wyłożyć na gotowe ciasto i rozsmarować. Zapiec jeszcze ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni, tak aby migdały wyraźnie zarumieniły się. Do masy można dodać różnego rodzaju bakalii, wtedy powstanie tarta świąteczna.

Średnia: 4 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Małgosia Fremel

Oto moje zeznania, wprawdzie nie pod przysięgą, ale obiecuje mówić prawdę:
Oczywiście, że było pyszne.
Uwielbiam tarty i twoją wersje też już wypróbowałam.

Portret użytkownika anka

Taką prawdę lubię najbardziej :) a na Święta też planuję ją zrobić, o!